Στοπ στο φράγμα Μεσοχώρας από το ΣτΕ, ακύρωσε την ΑΕΠΟ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου για το φράγμα της Μεσοχώρας στον Αχελώο που είχε υποβάλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Κατακλυζόμενου Οικισμού Μεσοχώρας, ακυρώνοντας έτσι την ΑΕΠΟ του έργου.

Συγκεκριμένα το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την απόφαση 2230/2020 κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου Ιδιωτών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας κατά της ΑΕΠΟ του έργου, κρίνοντας ότι:

  1. «Το έργο δεν έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Εθνικού & Περιφερειακού Σχεδιασμού
  2. Οι Υδρομορφολογικές αλλοιώσεις που θα επέλθουν στα ποτάμια Υδατικά Συστήματα των ποταμών Αχελώου και Πηνειού έχουν αξιολογηθεί στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας με την εξέταση του έργου βάσει του άρθρ. 4 παρ. 7 της Οδηγίας 2000/60. Η ως άνω εξέταση τεκμηρίωσε την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου και αιτιολόγησε ως υπαγορευμένη από υπέρτερο δημόσιο συμφέρον την αναγκαιότητα εξαίρεσης από την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας 2000/60.
  3. Το ΥΗΕ ΜΕσοχώρας είναι συμβατό με το Ν. 3199/2032 (νόμος περί διαχείρισης υδάτων) σχετικά με την άδεια χρήσης ύδατος, με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδας στο οποίο έχει κριθεί ως έργο πρώτης προτεραιότητας. Στο ΜΠΕ αναφέρεται ότι το έργο είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο.
  4. Όμως, στην Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ το Δεκέμβριο 2017, δηλαδή μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ δεν προβλέπονταν πλέον τα έργα μεταφοράς ύδατος από τη μία Λεκάνη Απορροής (Ηπείρου) στην άλλη (Θεσσαλίας). Επίσης, τον Οκτώβριο 2019 έγινε αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας και καταργήθηκε η προηγούμενη απόφαση έγκρισή του του 2003. Στο νέο χωροταξικό δεν γίνεται καμία μνεία για μεταφορά ύδατος στη λεκάνη του Πηνειού από τη λεκάνη του Αχελώου.
  5. Επομένως, και επειδή
    1. Δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις ΣΔΛΑΠ και
    2. με αναθεωρημένο χωροταξικό

Η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της.

Ενόψει αυτών, γίνεται δεκτή η αίτηση ακύρωσης και η απόφαση ακυρώνεται».

Ο Γιώργος Χονδρός, πρώην Κοινοτάρχης Μεσοχώρας, επικεφαλής του Τμήματος Οικολογίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως δε άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την «αντίσταση» στην εκτροπή του Αχελώου και τη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη.

«Όταν η Πολιτεία και οι φορείς της αγνοούν συστηματικά και διαχρονικά τη λαϊκή βούληση, δεν σκύβουν στο πραγματικό πρόβλημα, τόσο το κοινωνικό όσο και το περιβαλλοντικό, είναι αναμενόμενο να σπαταλούν πόρους και να καταστρέφουν το περιβάλλον», λέει στο trikalavoice.gr και καταλήγει με έμφαση: «Η ΑΕΠΟ για τον ΥΗΣ Μεσοχώρας είναι με τη βούλα του ΣτΕ άκυρη».

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τα Τρίκαλα είχε δεσμευτεί ότι το φράγμα θα λειτουργήσει σε 2 χρόνια από τότε. Ο στόχος μοιάζει και είναι ανέφικτος πια.

Πηγή: trikalavoice.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση