Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Αττική, Κοζάνη, Ιωάννινα, Φλώρινα και Λάρισα λόγω αιθαλομίχλης

Έκτακτη σύσκεψη  έγινε σήμερα  στο υπουργείο Οικονομικών

Έντονη ανησυχία προκαλεί   στις αρχές το  επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Ανήμερα των Χριστουγέννων  η σοβαρότητα της κατάστασης  οδήγησε την  κυβέρνηση  στη λήψη  άμεσων μέτρων.  Στην  έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν οι υπουργοί κ.κ. Στουρνάρας, Μανιάτης και Γεωργιάδης .

        - Πέντε εκατομμύρια πολίτες  δικαιούνται επίδομα θέρμανσης.

         -Παρέχεται προληπτικά  δωρεάν ρεύμα για όσους έχουν κοινωνικό τιμολογίου τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης. Έτσι  οι  πολιτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν  ηλεκτρικές συσκευές.

       -Συστάσεις στους  πολίτες  να μην ανάβουν τα τζάκια  τις  «επικίνδυνες»  ημέρες.

        -Σε  πλήρη ετοιμοτητα τα νοσοκομεία   

 Θα ενεργοποιούνται  τα μέτρα με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα εφόσον αξιολογηθούν τα στοιχεία  σύμφωνα με τα οποία  αναμένεται να  έχουμε υπέρβαση  των  τιμών   και επρόκειτο να εμφανιστεί  το  φαινόμενο της  αιθαλομίχλης, πριν ξεπεράσουν  τα αιωρούμενα σωματίδια  το όριο των  150 μg ανά κυβικό μέτρο αέρα.

 Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μειωθεί η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως μέσον για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης 

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι οι περιοχές που υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα αιθαλομίχλης είναι τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Όπως   δήλωσε είναι στην κρίση των περιφερειαρχών για το πότε θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα. Κάτι το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. 

  Ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής, λόγω της συνέχισης του φαινομένου των υψηλών συγκεντρώσεων Αιωρούμενων Σωματιδίων (PM10) στην πόλη της Θεσσαλονίκης και βάσει της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αποφάσισε την κήρυξη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με το Δελτίο Πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων τις πρωινές ώρες, για τις 25/12/2013 και 26/12/2013.

Με δεδομένη την από 23-12-2013 δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έναρξη ισχύος της υπ.’ αριθμ. 70601 (ΦΕΚ 3272/Β΄/23-12-2013) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με τίτλο «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» και το Δελτίο Πρόγνωσης της ΕΜΥ, η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης ενημερώνει τους πολίτες τα εξής:

 Α) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση−δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

 Γ) Μέτρα μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:

Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και σύσταση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας,

Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας,

Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων,

Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους,

Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά – περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας − γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία –  ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δ) Βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από κυκλοφορία οχημάτων:

Σύσταση για την εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού – φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.α.) μέσω ενημέρωσης των οδηγών από ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

Η έναρξη ισχύος των μέτρων ορίζεται από 24-12-2013 και ώρα 15:00 έως 27-12-2013 και ώρα 12:00, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

 Σημειώνεται ότι, βάσει της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας, όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του Κ.Ο.Τ, είναι μηδενική για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των ανωτέρω βραχυπρόθεσμων μέτρων (δηλ. η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι δωρεάν για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από τις 24-12-2013 έως τις 31-12-2013).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!