Στο Τόκιο θα κατασκευάσουν ουρανοξύστη 350 μέτρων από ξύλο (φωτο)

Ένας ουρανοξύστης από ξύλο, ο οποίος προορίζεται να γίνει ο υψηλότερος του είδους στον κόσμο, αναμένεται να κατασκευαστεί στο Τόκιο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, πρόκειται για μια πρόταση της ιαπωνικής εταιρείας Sumitomo Forestry Co για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη 350 μέτρων και 70 ορόφων για τον εορτασμό της 350ης επετείου της το 2041.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό διαφημίζει τα πλεονεκτήματα των ξύλινων κτηρίων, και το 2010 πέρασε έναν νόμο που προϋποθέτει τη χρήση του ξύλου σε όλα τα δημόσια κτήρια τριών ορόφων και κάτω.

Σύμφωνα με τη Sumitomo, το νέο κτήριο, γνωστό ως W350 Project, είναι ένα παράδειγμα αστικής ανάπτυξης η οποία είναι φιλική προς τους ανθρώπους, με περισσότερη αρχιτεκτονική μεγάλου ύψους και αυξημένη παρουσία πρασίνου, για «πόλεις σαν δάση».

Το νέο κτήριο θα είναι κυρίως ξύλινο, με μόλις 10% ατσάλι. Το εσωτερικό του πλαίσιο κολονών, δοκών κλπ- που θα είναι φτιαγμένες από ένα υβρίδιο των δύο υλικών- θα λαμβάνει υπ' όψιν την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα της χώρας. Επίσης, η εσωτερική δομή, με 455.000 τετραγωνικά μέτρα πατώματος, θα είναι φτιαγμένη εξολοκλήρου από ξύλο, και μπαλκόνια σε όλες τις πλευρές του εξωτερικού του κτηρίου θα βοηθούν στην εξάπλωση του πρασίνου από το έδαφος μέχρι τους ορόφους που βρίσκονται πιο ψηλά. Υπολογίζεται πως θα χρειαστούν περίπου 185.000 κυβικά μέτρα ξύλου για να ολοκληρωθεί όλη η δομή.

Στον σχεδιασμό συνεισέφερε και η εταιρεία αρχιτεκτονικής Nikken Sekkei, και εκτιμάται πως το κόστος θα ανέλθει περίπου στα 600 δισ. γιεν, δηλαδή τα διπλά από ένα συμβατικό κτίριο μεγάλου ύψους. Ωστόσο, η Sumitomo υποστηρίζει ότι το κόστος θα μειωθεί λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας μέχρι το 2014.

Σημειώνεται πως οι ξύλινοι ουρανοξύστες «κερδίζουν ύψος» ανά τον κόσμο: μεταξύ των ψηλότερων από αυτούς που έχουν προταθεί είναι ο River Beech Tower στο Σικάγο, με ύψος 244 μέτρων και 80 ορόφους. Το υψηλότερο ξύλινο κτήριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, στα 53 μέτρα, βρίσκεται στο Βανκούβερ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση