Στο 13% σκαρφάλωσε η ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Ημερίδες, τραπέζια διαλόγου παρουσιάσεις παιχνίδια και άλλες δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης το οποίο διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, υπό τη αιγίδα του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ, με τη συμμετοχή του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, της ΕΥΑΘ, της ΔΕΘ-Helexpo, της ΕΕΑΑ και των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στο εφετινό Φεστιβάλ δήλωσαν συμμετοχές 80 σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ πέρσι μόλις 11. Ο πρόξενος της Φινλανδίας, που θα παρευρεθεί, θα παρουσιάσει το σκανδιναβικό μοντέλο ανακύκλωσης. Χορηγός επικοινωνίας στο 3ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης είναι η Greenagenda.gr.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να διπλασιαστεί το ποσοστό της ανακύκλωσης. «Σε αυτήν την προσπάθεια, ως δημοτική αρχή, επιδιώκουμε να περάσουμε το μήνυμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Τα σκουπίδια δεν γίνονται μόνα τους, τα κάνουν οι πολίτες, εάν δεν συνεργαστούν οι πολίτες δεν θα έχουμε καθαρή πόλη, θα είναι στάβλος».

Στο 13% σκαρφάλωσε η ανακύκλωση

Σήμερα, το ποσοστό ανακύκλωσης στο δήμο ανέρχεται στο 13% που αντιστοιχεί σε 50 τόνους ημερησίως, γεγονός που κατατάσσει τον δήμο Θεσσαλονίκης σε υψηλή θέση στην κατάταξη των πόλεων που έχουν προγράμματα ανακύκλωσης.

Από το 2011 έως το 2016, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και των ποσοτήτων που συλλέγονται στην πόλη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι ο τομέας της Καθαριότητας, το 2011 συγκεντρώνονταν 4.500 τόνοι ετησίως, από το 2012 - 2014 πάνω από 10.000 τόνους, το 2015 έφτασε τους 11.200 τόνους και το 2016 κατέγραψε μεγάλη αύξηση και άγγιξε τους 18.000 τόνους.

Όπως ανέφερε, ο κ. Ψαρράς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη, η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στους περισσότερους κάδους ανακύκλωσης που τοποθετήθηκαν, όσο και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν επιπλέον 2.000 μπλε κάδοι ανακύκλωσης στο δήμο Θεσσαλονίκης και να φτάσουν πλέον στους 6.500. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Ψαρράς, μετά από επαφές που είχε στην Αθήνα με τα στελέχη της ΕΕΑΑ, πρόκειται να προστεθούν στο στόλο του δήμου άλλα δύο μικρά αυτοκίνητα – πρέσες για τους δρόμους στις μικρές γειτονιές.

Όπως είπε ο κ. Ψαρράς, «οι δράσεις μας, όπως ο Ανακύκλωπας και το Φεστιβάλ, βοήθησαν καθοριστικά στη σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης στην πόλη».

Ερωτηθείς για το θέμα της ανακύκλωσης ρούχων, ο ίδιος σημείωσε: «Αναμένουμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την έγκριση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την ανακύκλωση και θα ακολουθήσει ο σχετικός διαγωνισμός».

Στο 5% η κλοπή ανακλώσιμων

Πονοκέφαλο αποτελεί για τη δημοτική αρχή το φαινόμενο με την κλοπή ανακυκλώσιμου υλικού από τους μπλε κάδους. Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι αφαιρείται από τους κάδους ποσοστό πάνω από το 5% από «πλανόδιους με τα καρότσια». Υπενθυμίζεται ότι για το φαινόμενο υπάρχει ήδη παρέμβαση του εισαγγελέα.

«Και εμπορικό το ενδιαφέρον»

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσαξιρλής, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ- Helexpo, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ. «Είναι σημαντικό να μιλάμε για την ανακύκλωση  αλλά και για την κυκλική οικονομία. Για εμάς ως ΔΕΘ έχει εμπορικό ενδιαφέρον η μετεξέλιξη του Φεστιβάλ ή η παράλληλη διοργάνωση Έκθεσης για τα συγκεκριμένα θέματα. Αυτή η Έκθεση θα είχε έντονο ενδιαφέρον για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται  στην ανακύκλωση αλλά και την κυκλική οικονομία».

Τα εγκαίνια του 3ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης θα γίνουν το απόγευμα της Πέμπτης (18:00) και οι εκδηλώσεις του θα διαρκέσουν έως την Κυριακή.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, πατώντας ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.