Στο 2% η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων στην Ελλάδα

του Νίκου Αβουκάτου

«Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων και η εφαρμογή τους κυρίως στην γεωργία στην Ελλάδα προχωρά πολύ αργά καθώς δεν ξεπερνά το 2%» επισήμανε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, σε ημερίδα με θέμα: «"Κλείνοντας" τον κύκλο νερού: επαναχρησιμοποίηση λυμάτων από το χωράφι ως τη βιομηχανία», στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού,  η οποία έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κρεστενίτης «με τις σύγχρονες μεθόδους χρειάζεται να αλλάξουμε την αντίληψη του κόσμου και να απαιτήσουμε την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων με απόλυτη προσήλωση στη δημόσια υγεία».  Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΥΑΘ Α.Ε., η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ, το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων ΑΠΘ, η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση και η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας.

Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας μίλησε στη Greenagenda.gr  η Ελπίδα Κολοκυθά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία τόνισε την ανάγκη να αλλάξουμε τη χρήση και τον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων.«Το υπάρχον οικονομικό μοντέλο μας οδήγησε σε απίθανα περιβαλλοντικά αδιέξοδα. Το νερό είναι συναφές όχι μόνο με το περιβάλλον αλλά και με την ανάπτυξη, για αυτό χρειάζεται να κάνουμε εξοικονόμηση των φυσικών πόρων. Άρα, προέχει να σταματήσουμε τη κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Ουσιαστικά χρειάζεται να κάνουμε εξοικονόμηση του νερού και να το  χρησιμοποιήσουμε και αλλιώς, δηλαδή να ανακυκλώνουμε το νερό και να επαναχρησιμοποιούμε τα απόβλητα λόγω των περιορισμένων υδατικών πόρων» υπογράμμισε η κ. Κολοκυθά.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να έχουμε σοβαρή μείωση των βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην επάρκεια του νερού.

«Μια καλή πρακτική είναι επεξεργασία του νερού κατά τη διάθεση των ανεπεξέργαστων αποβλήτων και λυμάτων ώστε να αξιοποιηθούν για δευτερεύουσες χρήσεις όπως στα πάρκα και τα πλυντήρια αυτοκίνητων. Οι συγκεκριμένες χρήσεις δεν χρειάζονται καθαρό νερό. Για αυτό χρειαζόμαστε και ένα δεύτερο δίκτυο που να διαθέτει ανακυκλώσιμο νερό» υποστήριξε η κ. Κολοκυθά.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση