Στ.θεοδωράκης: «Στα ζητήματα περιβάλλοντος να υπάρξουν μικρές και μεγάλες συμμαχίες»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη, και ομάδα συνεργατών του.Στη συνάντηση, κατά την οποία από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ παρόντες ήταν και οι Γενικοί Γραμματείς Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακοπούλου και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη για την πολιτική του Υπουργείου και τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής.
Μετά τη συνάντηση, οι κύριοι Μανιάτης και Θεοδωράκης δήλωσαν τα εξής:

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι όπως θα ξέρετε, ήταν το πρώτο κόμμα που ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις παραλίες. Από την πρώτη στιγμή δηλαδή, το Περιβάλλον είναι για μας η μεγάλη προτεραιότητα. Ήρθα, λοιπόν, σήμερα εδώ να συναντήσω τον υπουργό, που είχε μάλιστα και την πρωτοβουλία ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις παραλίες και να συζητήσουμε για όλα αυτά με τα οποία ασχολείται. Το περιβάλλον είναι ένα από τα θέματα που δεν υπάρχει αριστερή ή δεξιά πολιτική. Υπάρχει η πολιτική των λίγων, των μικρών και των μεγάλων συμφερόντων, η πολιτική των γραφειοκρατών και απ' την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι πολλοί, υπάρχει ανάπτυξη και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Το Ποτάμι δίνει μάχη ενάντια στους γραφειοκράτες κι ενάντια στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται το περιβάλλον.
Συζητήσαμε όλα τα σημαντικά θέματα με τα οποία ασχολείται το υπουργείο. Για τις παραλίες, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, την ουκρανική κρίση, τι μας επιφυλάσσει αυτή η κρίση και βέβαια τα θέματα χωροταξίας και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Αυτό που συμφωνήσαμε, και δεν είναι και δύσκολο να το αντιληφθεί ο καθένας, είναι ότι στα ζητήματα περιβάλλοντος δεν θ' αλλάξει τίποτα, αν δεν υπάρξουν μικρές και μεγάλες συμμαχίες. Μικρές και μεγάλες συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο, σε πολιτικό επίπεδο, σε θεματικό επίπεδο. Είναι η χαρακτηριστική περίπτωση που χρειάζεται μια συνωμοσία του καλού για ν' αλλάξουμε κάτι. Να σας ενημερώσω επίσης ότι το Σαββατοκύριακο θα επισκεφθώ τη Λέσβο, να μιλήσω με τους ψαράδες και με τους νησιώτες γιατί για μας «Τα ελληνικά νησιά δεν τελειώνουν το καλοκαίρι».

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ενημέρωσα τον κ. Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του για τις μεγάλες, τις βασικές πολιτικές που ασκούνται από αυτό το ΥΠΕΚΑ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στα ζητήματα του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής προχωρούμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Είναι όλα αυτά τα ζητήματα που σχετίζονται με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που θα πρέπει να στηριχθούν σε συγκεκριμένους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς άξονες.
Ασφαλώς ενημέρωσα και για το περιβάλλον, τη χωροταξία, την πολεοδομία, τα δάση, τους υδρογονάνθρακες, τους βιολογικούς καθαρισμούς και τα απορρίμματα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πλήρης, διαφανής και συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία σ’ αυτά τα μεγάλα ζητήματα, που αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα της χώρας, εάν θέλει να ακολουθήσει πράγματι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα στηρίζεται στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που είναι το περιβάλλον και οι άνθρωποί της.Επίσης, συζητήσαμε ότι σήμερα η Ελλάδα αποτελεί έναν ευρύτερο γεωπολιτικό πόλο σταθερότητας και ειρήνης, που μπορεί να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην ευρύτερα ταραγμένη περιοχή που βρισκόμαστε.
Θεωρώ πως το ζήτημα του περιβάλλοντος και των αναπτυξιακών προοπτικών που στηρίζονται σ αυτό, είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορούν να υπάρξουν κοινές προσεγγίσεις, διότι απασχολούν πράγματι την καθημερινότητα του πολίτη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!