Συμβολικό «κλείσιμο» για τον Σχινιά

Σε μια κίνηση περισσότερο συμβολικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα για την υπόθεση του Σχινιά προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή κατήργησε ρύθμιση που είχε δοθεί στον «αντιδασικό» νόμο του 2014 και η οποία είχε δώσει παράταση ζωής ενός έτους στις παράνομες ταβέρνες. Η ρύθμιση, η οποία ήταν αντίθετη σε απόφαση του ΣτΕ, έδωσε ουσιαστικά την αφορμή να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας, απειλώντας με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η ρύθμιση στον ν.4280/14 προέβλεπε ότι η κατεδάφιση των ταβερνών θα «πάγωνε» για ένα έτος, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα μετεγκατάστασής τους σε άλλο σημείο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα. Η ρύθμιση ήταν ευθέως αντισυνταγματική, καθώς ήταν αντίθετη σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αρ.1318/2001, που απαγόρευε την ίδρυση ταβερνών, εστιατορίων και αναψυκτηρίων στη συγκεκριμένη ζώνη), ωστόσο δεν «κατέπεσε» καθώς... δεν την προσέβαλε κανείς ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Έτσι η ρύθμιση έδωσε νομική βάση στο δήμο Μαραθώνα για να εκδώσει άδεια λειτουργίας στις ταβέρνες, την οποία μάλιστα παρανόμως ανανέωνε και μετά τη λήξη της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας. Η κατάργηση μιας ήδη «νεκρής» από το 2015 ρύθμισης είναι μάλλον μια συμβολικού χαρακτήρα κίνηση, την οποία είχε εξαγγείλλει ο αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα (προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απειλεί τη χώρα με παραπομπή) ότι η υπόθεση αυτή έχει οριστικά τελειώσει για την Πολιτεία.

Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, συνεχίστηκαν και χθες, για τρίτη εβδομάδα οι κατεδαφίσεις στο Σχινιά από συνεργείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Από τις πέντε ταβέρνες έχουν πλέον κατεδαφιστεί εντελώς οι δύο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεδάφιση της τρίτης (η υπόθεση καθυστερεί λόγω της ανάγκης απομάκρυνσης του αμιάντου). Η κατεδάφιση της τέταρτης αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, ενώ η πέμπτη και τελευταία έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία των κατεδαφίσεων θα απομακρυνθούν από το Εθνικό Πάρκο και διάσπαρτες, παλαιές κατασκευές, όπως έχει ζητήσει ο φορέας διαχείρισης προκειμένου ο χώρος να καθαρίσει εντελώς. Οι ταβέρνες είχαν κριθεί τελεσίδικα αυθαίρετες από το 1999.

Πηγή φωτογραφίας: Kathimerini.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση