Συναγερμός από τους επιστήμονες: Η πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία της Αργεντίνικης Ανταρκτικής (vid)

Πιο έντονα και πιο συχνά καιρικά φαινόμενα... Άνοδος της μέσης θερμοκρασίας... Εξαφάνιση χλωρίδας και πανίδας που δεν μπορεί να διαβιώσει... Εμφάνιση νέων -ή και παλιών- θανατηφόρων ιών... Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα ακόμη, συνιστούν αυτό που αποκαλούμε «κλιματική αλλαγή». Και είναι μόνο η αρχή...

Ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει τη δραματικότητα στις αλλαγές των συνθηκών του πλανήτη -του μοναδικού που έχουμε στη διάθεσή μας- προέρχεται από την περιοχή της Ανταρκτικής που ανήκει στην Αργεντινή. Την Argentina Antarctica, όπως την αναφέρουν στις εκθέσεις τους οι επιστήμονες. Στην Αργεντίνικη Ανταρκτική, λοιπόν, καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της μέχρι πρότινος παγωμένης αυτής περιοχής του πλανήτη. Και γράφουμε «μέχρι πρότινος», διότι οι 18,3 βαθμοί Κελσίου στους οποίους «σκαρφάλωσε» ο υδράργυρος, κάθε άλλο παρά «παγωμένη» καθιστούν την χερσόνησο της μεγάλης Ανταρκτικής που βρίσκεται απέναντι από την Αργεντινή και ανήκει στην επικράτειά της.

Οι 18,3 βαθμοί Κελσίου ή 64,9 βαθμοί Φάρενάιτ που κατέγραψε ο σταθμός ελέγχου Esperanza, αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της περιοχής και ειδικότερα από το 1961, οπότε ξεκίνησε η μελέτη και καταγραφή των στοιχείων. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 24 Μαρτίου 2015, όταν η θερμοκρασία είχε ανέλθει στους 17,5 βαθμούς Κελσίου.

Ρεκόρ θερμοκρασίας κατέγραψε και η ερευνητική βάση Marambio, με 14,1 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 24 Φεβρουαρίου 1971 και ήταν 13,8 βαθμοί Κελσίου.

Η Ανταρκτική αποτελεί κομβικό στοιχείο για το κλίμα στον πλανήτη και τα επίπεδα στάθμης της θάλασσας. Το λιώσιμο των παγετώνων θα έχει ως συνέπεια την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. Η άνοδος της στάθμης θα επιφέρει με τη σειρά της την εξαφάνιση πολλών παράκτιων περιοχών ανά τον κόσμο και τη διαμόρφωση μίας νέας ακτογραμμής, εκτός από τις συνέπειες που θα έχει στο συνολικότερο κλίμα του πλανήτη.

Αν για πολλούς η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της συνιστούν μία... αφηρημένη έννοια, αν πιστεύει κάποιος πως δεν τον αφορά, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε περισσότερο από το να δώσει προσοχή σε όσα συμβαίνουν στην Κίνα με τον νέο κορωνοϊό και στη συχνότητα των φυσικών καταστροφών, όχι μόνο σε κάποιες μακρινές περιοχές του πλανήτη, αλλά ακόμη και στην Ελλάδα. Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία και οι συνέπειες είναι ήδη ορατές σε όλα τα επίπεδα. Αν δεν μπορούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση, τουλάχιστον ας αποφύγουμε ενέργειες που θα επιταχύνουν τις αλλαγές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση