Συνεχίζεται απρόσκοπτα η λαθροϋλοτομία στο Πήλιο

Για συνθήκες ασφυξίας  στις  πόλεις από την καύση  ξύλων προειδοποιεί  η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία   Μαγνησίας.

Τα δάση του Πηλίου  αποψιλώνονται  καταγγέλει  η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας  επισημαίνοντας  την αδράνεια του δασαρχείου  Βόλου.

Τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας σε κάθε δρομολόγιο που κάνουν, στο οδικό κύκλωμα του Πηλίου, διαπιστώνουν αρκετές παραβάσεις. Φορτηγά με ξύλα, ακόμα και χωρίς πινακίδες, πηγαινοέρχονται χωρίς κανένα έλεγχο. Παράνομες μάντρες καυσόξυλων ξεφυτρώνουν ακριβώς δίπλα στον Εθνικό Δρόμο. Ξυλεία στοιβάζεται στους δρόμους του Πηλίου, έτοιμη προς μεταφορά.

«Η αποψίλωση δέντρων  διαπιστώθηκε ακόμα και δίπλα στον Εθνικό δρόμο, αφού η ασυδοσία εντάθηκε εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικών ελέγχων. Είναι χαρακτηριστικές φέτος οι διαμαρτυρίες των δύο δήμων του Πηλίου. Ζητήθηκε μάλιστα να δημιουργηθεί δασοφυλάκιο στο Πήλιο, αλλά δεν έγινε τίποτα» επεσήμανε  ο Κώστας Βολιώτης, μέλος της περιβαλλοντικης  πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

Είναι γεγονός ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί πλέον επιλέγουν για θέρμανση τη χρήση ξυλόσομπων. Επομένως έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε ξύλα και άρα βρήκε εύκολο δρόμο ανάπτυξης η λαθροϋλοτομία. Η καύση όμως ξύλων σε τζάκια και σόμπες θα έχει ως συνέπεια να δημιουργηθούν, φέτος το Χειμώνα, στις ελληνικές πόλεις, συνθήκες ασφυξίας από το διοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται από την καύση των ξύλων. Αυτό όμως είναι μεγάλο πρόβλημα για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα και για τα μωρά παιδιά.

«Εάν πραγματικά ήθελε, το Δασαρχείο Βόλου, να αντιμετωπίσει τη λαθροϋλοτομία, θα αρκούσε ένας έλεγχος στις μάντρες της πόλης του Βόλου και η αστυνόμευση των εισόδων της πόλης. Αυτό όμως δεν γίνεται και επομένως είναι πολύ κακή η τύχη των δασών του Πηλίου» υπογραμμίζει  ο κ.Βολιώτης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!