Σχέδια Βελτίωσης: 60 εκατ. στους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Εξήντα εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις θα πάρουν οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, από το νέο πρόγραμμα για τα σχέδια βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή για επενδύσεις στο επάγγελμά τους, που ήδη υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς τα κονδύλια αυτά εκχωρήθηκαν ήδη από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μάλιστα, επειδή το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους αγρότες ήταν από τα πολυαναμενόμενα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, εκτιμούν πως θα γίνει κάτι ανάλογο με το πρόγραμμα νέων αγροτών, δηλαδή αρκετές αιτήσεις μπορεί να μην ικανοποιηθούν, διότι ακόμη και τα 60 εκατομμύρια ευρώ θεωρούνται μικρός προϋπολογισμός.

Μικρός για τα δεδομένα της Περιφέρειας, σε σύγκριση με άλλες Περιφέρειες της χώρας, αφού το υπουργείο επέλεξε γι' ακόμη μια φορά, όπως είπε ο κ. Παπάς να εκχωρήσει ποσοστό 18% του συνολικού του προϋπολογισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία όμως παράγει το 26,6% του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας και συνεπώς δικαιούται περισσότερα κονδύλια.

Από αυτή την κυβερνητική επιλογή προέκυψε άλλωστε και η αδικία σε βάρος των νέων αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς 1.133 από αυτούς αν και πληρούσαν τα κριτήρια και δικαιούνταν να πάρουν επιδότηση, τελικά έμειναν μέχρι σήμερα στα... κρύα του λουτρού ως επιλαχόντες...

«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε ετοιμαστεί από πολύ καιρό για να διεκπεραιώσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να απορροφήσουμε τα κονδύλια του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως κάναμε και με το πρόγραμμα για τους νέους γεωργούς. Προφανώς και υπάρχει νέα αδικία από την πλευρά του υπουργείου, που θα έπρεπε να διαθέσει το 26% του συνολικού προϋπολογισμού για τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά διαθέτει το 18%. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε και οι 1.133 νέοι αγρότες που δικαιούνται την επιδότηση από το προηγούμενο πρόγραμμα να την πάρουν, όπως άλλωστε και να αυξηθεί το ποσό που μας έχει εκχωρηθεί για τα σχέδια βελτίωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα της περιοχής μας, που αποτελεί και τον βασικό πυλώνα ανάπτυξής της, μαζί με τον τουρισμό», τόνισε ο κ. Παπάς.

Με τα 60 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις επαγγελματιών αγροτών σε δυο τομείς:

-Ο πρώτος αφορά στην αγορά εξοπλισμού, δηλαδή για τον εκσυγχρονισμό της δουλειάς τους και για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Τρακτέρ, αρδευτικά δίκτυα, μηχανήματα και άλλος εξοπλισμός ο οποίος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αγροτικής εκμετάλλευσης μπορεί να χρηματοδοτηθεί ως επένδυση, με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί σε αυτό τον τομέα να είναι 55,6 εκατ. ευρώ. «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» ονομάζεται η δράση και έχει αντικείμενο την ίδρυση, μετεγκατάσταση, ανέγερση, επέκταση, αποπεράτωση και εκσυγχρονισμό γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, την αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, την αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με τη χρήση σπόρου, την περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων και περίφραξη φυτειών, την αγορά καινούργιου ανθοκομικού αυτοκινήτου, την αγορά καινούργιου μελισσοκομικού αυτοκινήτου, την αγορά και εγκατάσταση Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, εξοπλισμού επικοινωνιών και γραφείου και γενικές δαπάνες.

-Ο δεύτερος αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός για την «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» είναι 4 εκατ. ευρώ και αφορά σε επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, σε περίφραξη και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων της κατηγορίας, σε επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαχείριση των αποβλήτων υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της γεωργικής εκμετάλλευσης, σε δεξαμενές, σε αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων, σε περίφραξη και σε διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων της κατηγορίας και σε γενικές δαπάνες. Θα χρηματοδοτηθούν για παράδειγμα επενδύσεις σε μονάδες βιοαερίου, δίπλα σε κτηνοτροφικές μονάδες, που θα αξιοποιούν τα κτηνοτροφικά απόβλητα...

Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα επιδοτούνται μέχρι και με ποσοστό 60% του συνολικού ύψους της επένδυσης, αναλόγως της περιοχής, ενώ μόνο στην Αμμουλιανή η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως 85%.

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε προετοιμαστεί ώστε να ενημερώσουμε τους αγρότες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και σε όλους τους δήμους, όπως ακριβώς κάναμε και με το πρόγραμμα των νέων αγροτών. Θεωρούμε ότι οι αγρότες μας θα δείξουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πως επιτέλους θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, οδηγώντας στην ανάπτυξη όλου του τόπου», επισήμανε ο κ. Παπάς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση