Σχέδιο προστασίας για τα δάση της Σαμοθράκης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Παρέμβαση για την ανάδειξη και διαφύλαξη της οικολογικής αξίας του ορεινού όγκου της Σαμοθράκης, ιδιαίτερα μετά από τις πρόσφατες καταστροφές στο νησί εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, πραγματοποίησε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου.

Η Εταιρεία ζητά για τον ορεινό δασικό όγκο της Σαμοθράκης να συνταχθεί και να εφαρμοστεί το προβλεπόμενο από την νομοθεσία Σχέδιο Διαχείρισης και Προστασίας (Διαχειριστική μελέτη).

Σε αυτό το σχέδιο περιγράφονται όλες οι συνθήκες της περιοχής (ιδιοκτησία, δίκαιο ξύλευσης, δίκαιο βοσκής, κοινωνικές, οικονομικές, φυσικές, υδρολογικές κλιματικές, βλαστητικές κλπ).

Επίσης, περιλαμβάνεται η ειδική περιγραφή όλων των δασικών μορφών (δάση, δασικές εκτάσεις, εκτάσεις γυμνές από δασική βλάστηση), ότι αφορά την υλοτομία και την αναδάσωση στον ορεινό όγκο, ενώ το σχέδιο ολοκληρώνεται με προβλέψεις βελτίωσης κάποιων ειδών του δάσους, με την διαχείριση των υδάτων και την αντιπλημμυρική προστασία που είναι επίκαιρη μετά την καταρρακτώδη βροχή στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς και με δράσεις οργάνωσης δασικής αναψυχής και βελτίωσης των βοσκοτόπων.

«Το ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη και μεγάλη οικολογική αξία του ορεινού όγκου ενέταξε το 92% της συνολικής έκτασης του νησιού στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000, και ενέκρινε τις προδιαγραφές της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τον Εθνικό δρυμό. Παρ' όλα αυτά για αυτόν τον μοναδικό για μικρό νησί ορεινό - δασικό όγκο δεν έχει συνταχθεί, δεν έχει εγκριθεί, και φυσικά δεν εφαρμόσθηκε καμιά μελέτη που να αφορά την προστασία και την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων», επισημαίνει η Οικολογική Εταιρεία Έβρου και σημειώνει πως η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου συνεπάγεται την επένδυση από το δημόσιο σημαντικού χρηματικού ποσού, που θα επιφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό την επανεγκατάσταση της δασικής βλάστησης και θα αποτρέψει την αποσάθρωση-διάβρωση των πετρωμάτων, καθώς το έδαφος θα αποκτήσει εκ νέου φυσική προστασία από τα δένδρα (για να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως το πρόσφατο με τις βροχές και την πλημμύρα).

Στο πλαίσιο αυτό, η υλοποίηση ενός σχεδίου διαχείρισης και προστασίας του ορεινού δασικού όγκου είναι πρώτης προτεραιότητας για το νησί, όπως και η προώθηση της χρόνιας εκκρεμότητας στην διαδικασία για την κήρυξη του Εθνικού Δρυμού Σάος-Μαρτίνι Σαμοθράκης (Εθνικό Πάρκο Σάος - Μαρτίνι).

Να σημειωθεί ότι η Οικολογική Εταιρεία υπογραμμίζει πως η παράνομη υλοτομία και η υπερβόσκηση, σε συνδυασμό με την τοπογραφική διαμόρφωση του νησιού, συνέβαλαν ώστε οι βροχοπτώσεις να προκαλούν αποσάθρωση και διάβρωση των πετρωμάτων, τα οποία παρασέρνονται προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τους οικισμούς και τους δρόμους, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στην τοπική οικονομία.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση