Ταχύτερα η λύση για τα απορρίμματα

Στους έξι μήνες, αντί των δέκα που προέβλεπε η σύμβαση, θα μπορεί να αναλάβει ο ιδιώτης την πλήρη διαχείριση των απορριμμάτων σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία. Αυτό προβλέπει απόφαση που εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με την ίδια απόφαση μειώνεται η δυναμικότητα του ενός εκ των τριών ΧΥΤΥ και εγκρίνονται επιμέρους αλλαγές στον σχεδιασμό.

Την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, που είχαν εγκριθεί στα τέλη του 2014, ζήτησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανάδοχος της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες αλλαγές προέκυψαν από την οριστικοποίηση των επιμέρους μελετών. Η σημαντικότερη από τις αλλαγές αφορά τη μείωση της δυναμικότητας του ενός εκ των τριών ΧΥΤΥ (της Μεσσηνίας) από 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα σε 975.000 κ.μ., καθώς κρίθηκε από τη λειτουργία έργου της ίδιας εταιρείας στην Ηπειρο ότι το υπόλειμμα της επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων θα είναι τελικά μικρότερο (άρα και οι ανάγκες για ταφή). Παράλληλα, με διάφορες τροποποιήσεις στις εγκαταστάσεις, επιτυγχάνεται η μείωση, κατά τέσσερις μήνες, του χρόνου που χρειάζεται ο ιδιώτης για να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων με «προσωρινές» εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνει σε τρεις εγκαταστάσεις: στην Αρκαδία, που θα εξυπηρετεί Κορινθία, Αργολίδα και δύο δήμους της Αρκαδίας (Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας), με μέγιστη δυναμικότητα 105.000 τόνους απορριμμάτων το έτος, στη Μεσσηνία, που θα εξυπηρετεί και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας Αρκαδίας, με μέγιστη δυναμικότητα 65.000 τόνους ετησίως, και στη Λακωνία, με μέγιστη δυναμικότητα 30.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον φορέα των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) και την ΤΕΡΝΑ υπεγράφη πριν από έναν χρόνο, δεν έχει όμως ενεργοποιηθεί λόγω προβλήματος στις απαλλοτριώσεις.

Όπως στη Φινλανδία

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, πάντως, δηλώνει ότι θα υποστηρίξει το μοντέλο των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων. «Ως υπουργός είχα συμβάλει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως στην Ηπειρο, στις Σέρρες, στην Ηλεία και στη Δυτική Μακεδονία. Λυπάμαι που η προηγούμενη περιφερειάρχης Αττικής ακύρωσε αντίστοιχα σχέδια στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Ετσι, ενώ στα μέρη όπου προανέφερα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, στην Αττική υπάρχουν λόφοι από σκουπίδια», ανέφερε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

«Στο ίδιο θέμα, εξετάζουμε την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνικών με στόχο την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα, ώστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, υιοθετώντας καλές πρακτικές από χώρες όπως η Φινλανδία». Παράλληλα, εξήγγειλε εντατικοποίηση της ανακύκλωσης και ιδίως της χωριστής διαλογής των οργανικών αποβλήτων. «Προωθούμε τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, δηλαδή σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης με βάση την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση