Τα οφέλη των εντόμων επικονιαστών στα θερμοκήπια

Τα έντομα-επικονιαστές σε καλλιέργειες θερμοκηπίου μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη απόδοση των εδαφών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αυτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας της EIP-AGRI.

Περίπου το 90% των φυτών, συμπεριλαμβανομένου του 75% όλων των καλλιεργειών, επωφελούνται από τους επικονιαστές. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η επικονίαση από τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% της αξίας όλων των παραγόμενων τροφίμων.

Τα οφέλη από τις μέλισσες

Εκτός όμως από τα οφέλη στην αποδοτικότητα των εδαφών, οι επικονιαστές βοηθούν και στην προστασία της καλλιέργειας. Το έργο BICOPOLL ανακάλυψε πως η χρήση μελισσών για τη μεταφορά ωφέλιμων μικροβίων στην καλλιέργεια φράουλας παρέχει ίση ή και καλύτερη προστασία από τη χρήση χημικών μυκητοκτόνων. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν εξαχθεί για και άλλες καλλιέργειες πέρα από αυτές της ντομάτας.

Επίσης, η χρήση επικονιαστών στη βιολογική καλλιέργεια φράουλας φάνηκε να αυξάνει την απόδοση κατά 50%.

Δυστυχώς, όμως, σήμερα οι μέλισσες εκτίθενται σε αγροχημικά και διάφορες ασθένειες, ενώ επίσης βλαβεροί παράγοντες είναι η έλλειψη της ποικιλομορφίας των λουλουδιών και άλλων πηγών τροφίμων, οι μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή. Για τους λόγους αυτούς, χρειάζονται περισσότερη προστασία καθώς, από ό,τι φαίνεται, έχουν πολλά να προσφέρουν στον αγροτικό τομέα.

Πηγή: Ypaithros.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση