Τα πέντε δημοφιλέστερα «πράσινα» επαγγέλματα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη της ανακύκλωσης, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η γενικότερη μετατόπιση προς μία πιο «πράσινη» θεώρηση της οικονομίας και της αγοράς, δημιουργούν νέα επαγγέλματα ή αυξάνουν τη δημοφιλία υφιστάμενων.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπάρχουν 10,3 εκατ. θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως και καταγράφεται αύξηση τους κατά 5,3% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Οι «πράσινες» θέσεις εργασίας που αυξάνουν συνεχώς τη δημοτικότητά τους είναι οι εξής:

Μηχανικός περιβάλλοντος
Το επάγγελμα του μηχανικού περιβάλλοντος βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα κορυφαία του περασμένου έτους στις ΗΠΑ. Ένας μηχανικός περιβάλλοντος έχει διάφορες δεξιότητες, από τη διαχείριση των καταιγίδων και των επικίνδυνων αποβλήτων μέχρι και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Ακόμη, εργάζεται για τη βελτίωση της ανακύκλωσης, της διάθεσης απορριμμάτων, της δημόσιας υγείας και του ελέγχου της ρύπανσης σε νερό και αέρα.

Τεχνικός ανεμογεννητριών
Οι ανεμογεννήτριες έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αιολική ενέργεια. Το 2017 προστέθηκαν διεθνώς στο ενεργειακό ισοζύγιο πάνω από 52 GW αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας. Η ανάπτυξη αυτή έχει αυξήσει κατακόρυφα την ζήτηση επαγγελματιών, που ασχολούνται με την κατασκευή και την συντήρηση στροβίλων.

Περιβαλλοντικός επιστήμονας
Η ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί έναν από τους κυριότερους ρόλους του περιβαλλοντικού επιστήμονα. Η ζήτηση για το επάγγελμα αυτό στο Ηνωμένο βασίλειο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 157%. Οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες υπολογίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δημιουργούν συστήματα για να τις αντιμετωπίζουν.

Εργάτης ανακύκλωσης
Στην Αγγλία η ανάγκη για εργάτες ανακύκλωσης έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια αποδεικνύοντας πως ο διαχωρισμός των σκουπιδιών είναι μία δημοφιλής δραστηριότητα.

Εργάτες εγκατάστασης ηλιακών φωτοβολταϊκών
Η απασχόληση εργατών που εγκαθιστούν ηλιακά φωτοβολταϊκά αναμένεται να αυξηθεί κατά 105% από το 2016 έως το 2026, πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο για όλα τα επαγγέλματα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση