Αυτά είναι τα προβλήματα των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα στη Μακεδονία

Η αχίλλειος πτέρνα του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας υπήρξε διαχρονικά η έλλειψη επαρκούς μεταποιητικού δυναμικού που θα προσδίδει σημαντική προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή και θα εγγυάται ένα υψηλότερο εισόδημα για όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

Μια έρευνα σε πάνω από 300 επιχειρήσεις στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, για λογαριασμό της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ (διαχειρίστριας των περισσότερων βιομηχανικών περιοχών της χώρας), έδειξε ότι πάνω από 1.800 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία σε υποστηρικτικές προς τη γεωργία δραστηριότητες πριν και μετά τη συγκομιδή (γεωργικά εφόδια και μηχανήματα, σπόροι, ζωοτροφές, γεωργικά φάρμακα, διαλογή, τυποποίηση και επεξεργασία φρούτων, κονσερβοποιεία, εκκοκκιστήρια, ξηραντήρια, κ.λπ.). Το επίπεδο οργάνωσης και υπηρεσιών όμως παραμένει τις περισσότερες φορές μη ικανοποιητικό, λόγω του διάσπαρτου και κατακερματισμένου χαρακτήρα των επιχειρήσεων αυτών. Στη δομική αυτή αδυναμία, έρχονται να προστεθούν μια σειρά από προβλήματα που έχουν επιδεινωθεί με την κρίση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ στο πλαίσιο της αναγνώρισης αναγκών και τεκμηρίωσης σκοπιμότητας για τη δημιουργία του πρώτου Αγροτικού Επιχειρηματικού Πάρκου στην Πέλλα, το οποίο πρόσφατα εξήγγειλε, όπως δημοσίευσε η Greenagenda, η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη, το οποίο θα υλοποιήσει σε ιδιόκτητη έκταση 2000 στρεμμάτων η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ.

Θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις της περιοχής σε σχέση με το Δημόσιο

1

Οι επιχειρηματίες της περιοχής θεωρούν ότι η εξαγωγική δραστηριότητα είναι η μοναδική λύση διεξόδου από την κρίση για τον συγκεκριμένο κλάδο και δείχνουν αρκετά ενημερωμένοι σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν στο εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα. Παρόλα αυτά θεωρούν ότι τόσο ο Δημόσιος τομέας (μέσω της γραφειοκρατίας) όσο και ο “φόβος” των ξένων ως προς την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας (που συνδέεται με την δυνητική φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και τα capital controls) αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες. Τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις ξεκινούν, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της περιοχής, με θέματα που αφορούν την κεντρική διοίκηση (αδειοδοτήσεις – συμμετοχή σε Προγράμματα κ.λπ.) όπου η γραφειοκρατία είναι σαφώς μεγαλύτερη, ενώ και το κόστος (π.χ. για ανανέωση αδειών) έχει ανέβει σημαντικά.

Παράγοντες που δυσχεραίνουν την λειτουργία της Επιχείρησης

2

Η έλλειψη ρευστότητας και η υψηλή φορολόγηση αποτελούν σήμερα τα σημαντικότερα προβλήματα και του συγκεκριμένου κλάδου στις συγκεκριμένες περιοχές. Η έλλειψη ρευστότητας συνδέεται τόσο με τις ίδιες τις επιχειρήσεις για τις λειτουργικές τους ανάγκες όσο και με τους πελάτες και προμηθευτές τους που τους επηρεάζει έμμεσα αλλά επίσης σε σημαντικό βαθμό. Επίσης ως σημαντικά προβλήματα αναφέρονται η έλλειψη τραπεζικού δανεισμού και η έλλειψη πίστωσης στις εμπορικές συναλλαγές που οδηγεί σε “ασφυξία” επιχειρήσεις χωρίς σημαντικά (για την οικονομική τους δραστηριότητα) αποθέματα ρευστού. Η μείωση της εγχώριας ζήτησης είναι ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα, όμως δεν αναφέρεται στις υψηλότερες θέσεις, καθώς τόσο η φύση του συγκεκριμένου κλάδου που συνδέεται με προϊόντα πρώτης ανάγκης όσο και η αναπλήρωση τους χαμένου εγχώριου τζίρου με τζίρο προερχόμενο από εξαγωγές μειώνουν σε ένα βαθμό τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου παράγοντα.

Ανάγκες σε Επίπεδο Υποστηρικτικών Υπηρεσιών

3

 

Γενικότερα, οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι σχεδόν τίποτα στις σημερινές συνθήκες δεν ευνοεί την επιχείρηση τους, παρόλα αυτά όμως έχουν υψηλές προσδοκίες, κυρίως όσο αφορά το εξαγωγικό κομμάτι και περιμένουν κάποιου είδους βοήθεια είτε από το Κράτος είτε από άλλους οργανισμούς.

Σημειωτέον ότι στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, η μεταποίηση αποτελεί το 15,5% του παραγόμενου ΑΕΠ - έναντι 14,5% για όλη την Ελλάδα και ευρωπαϊκού στόχου 20% μέχρι το 2020. Με ποσοστό 13,6%, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η δεύτερη σημαντικότερη ως προς τη συμμετοχή της στη συνολική παραγόμενη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της χώρας, με πρώτη την Αττική όπου παράγεται το 47,9% του συνόλου. Ταυτοχρόνως, η Περιφέρεια έχει το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 12.816 ευρώ το 2013, έναντι 13.458 ευρώ το 2012. Η μείωση κατά 4,8% είναι μικρότερη από τη μείωση που παρουσιάστηκε στο σύνολο της χώρας (5%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Περιφερειακοί Λογαριασμοί, 15/1/2016), ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, δασοκομία, αλιεία) συμμετέχει στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά 5,9%, έναντι 3,7% για το σύνολο της χώρας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.