Τα τροπικά δάση χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα

Τα τροπικά δάση σε όλον τον κόσμο χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα σύμφωνα με νέα έρευνα για την κλιματική αλλαγή.

Τα ευρήματα της έρευνας εγείρουν ανησυχία την προοπτική της επιτάχυνσης του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αποκαλύπτει ότι τα τροπικά δάση του δεν έχουν επηρεαστεί από την καταγραφή ή άλλη επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν άνθρακα.

Διεθνής ερευνητική ομάδα από Ευρωπαίους και Αφρικανούς ερευνητές, από το πανεπιστήμιο του Leeds εξέτασαν περισσότερα από 300.000 δέντρα τα τελευταία 30 χρόνια στον Αμαζόνιο και την Αφρική.

Ανακάλυψαν ότι τα τροπικά δάση απορροφούν τρεις φορές λιγότερο άνθρακα από ότι πριν τη δεκαετία του '90.

Σύμφωνα με τον Guardian, πρώτα άρχισαν να εξασθενούν τα δάση του Αμαζονίου αλλά ακολουθούν με ραγδαία ταχύτητα εκείνα στην Αφρική καθώς είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές μάλιστα προβλέπουν ότι σε 10 χρόνια η αφρικανική ζούγκλα θα απορροφά 14% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι πριν από 15 χρόνια.

Επιπλέον, αποκάλυψαν ότι μέχρι το 2035 τα δέντρα του Αμαζονίου δεν θα απορροφούν καθόλου διοξείδιο του άνθρακα. Και μέχρι το 2060, τα συνηθισμένα τροπικά δάση ενδέχεται να γίνουν πηγή διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας των πυρκαγιών, της αποψίλωσης των δασών και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα.

Αυτές οι προβλέψεις για τον τρόπο με τον οποίο τα δάση θα αποθηκεύουν άνθρακα μέχρι το 2040 βασίζονται σε παρατηρήσεις, σε ένα στατιστικό μοντέλο και σε τάσεις εκπομπών, θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων.

Τα τροπικά δάση θα «προσθέσουν στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αντί να μετριάσουν», έγραψε ο Simon Lewis, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Τα ευρήματα του Lewis, όμως, έρχονται σε αντίθεση με τα μοντέλα που χρησιμοποιεί η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν προβλέψει ότι το τροπικό δάσος του Κονγκό θα συνεχίσει να απορροφά τον άνθρακα για πολλές δεκαετίες.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η στήριξη σε τροπικά δάση είναι απίθανο να είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα. Με πληροφορίες από το FOX news

Πηγή: Lifo, Fox News

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση