Τενάγη Φιλίππων: Έξαρση πνευμονοπαθειών και υποβάθμιση του κάμπου από την καύση καλαμιών

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μόλυνση του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα αρνητικές συνέπειες και για την υγεία των πολιτών, προκύπτουν από την καύση των καλαμιών, που πολλές φορές υλοποιούν αγρότες στα χωράφια τους.

Το πρόβλημα έχει απασχολήσει στο παρελθόν και την περιοχή της Θεσσαλονίκης και έχει αντιμετωπιστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αλλά υπάρχουν και άλλα σημεία της χώρας, όπου εξακολουθεί να είναι υπαρκτό και βλαβερό.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης στην Καβάλα, στις εγκαταστάσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας εξετάστηκε το φαινόμενο της παράνομης καύσης των υπολειμμάτων της καλαμποκαλλιέργειας, γνωστή και ως «καύση των καλαμιών», ένα φαινόμενο που, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, δεν λέει να κοπάσει.

Στη σύσκεψη αρχικά επισημάνθηκε ότι η χαλάρωση τα τελευταία χρόνια της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αγροτών, που ξεκίνησε το 2011, είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθει το φαινόμενο της καύσης και να ενταθεί.

Μάλιστα, από όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη ζητήθηκε να σταθεροποιηθούν οι ποινές για τους «ανυπάκουους» αγρότες, ενώ απαιτείται η Πυροσβεστική και η Αστυνομία να πραγματοποιούν πληρέστερη πρόληψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο, μέσω συχνών περιπολιών και βέβαια απαραίτητη είναι και μια οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών.

Όσον αφορά στην μόλυνση του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών, στην περιοχή (Τενάγη των Φιλίππων) εγκλωβίζονται όλα τα καυσαέρια και τα οξείδια από την καύση, τα οποία τα αναπνέουν οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα οι πνευμονοπάθειες να γνωρίζουν έξαρση.

Παράλληλα, προκύπτουν αρνητικές συνέπειες και για την «γονιμότητα» του εδάφους.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ο «μύθος» που ήθελε την καύση να «πολεμάει» τους «εχθρούς» των καλαμποκιών καταρρίφθηκε μετά από εκτεταμένη ενημέρωση που πραγματοποίησε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με εντομολόγους και εδαφολόγους.

Έτσι αποδείχθηκε στους αγρότες ότι με το να καίνε τα χωράφια τους δεν σκοτώνουν τα έντομα που καταστρέφουν τα καλαμπόκια τους, αλλά με την καύση κάνουν ζημιά όχι μόνον στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη τους, αφού υποβαθμίζουν έναν πολύ εύφορο κάμπο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση