Τεράστιες ποσότητες βροχής σε Σκιάθο, Εύβοια, Άγιον Όρος - Ριπή 125 χλμ/ώρα στη Σαμοθράκη (χάρτες)

του Σταύρου Ντάφη*

Μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν στα βόρεια και κεντρικά τμήματα της χώρας όπου ξεπέρασαν τα 200 mm κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και Κυριακής 4 και 5 Απριλίου 2020, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Όπως παρουσιάζεται στον Χάρτη 1, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφτηκε στη Σκιάθο, με 271 mm βροχής όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές. Αξιόλογες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με εξαίρεση περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων όπου και εκεί αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής σήμερα Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Απριλίου.

Χάρτης 1. Η κατανομή των βροχοπτώσεων όπως καταγράφεται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά τη διάρκεια τoy Σαββάτου και Κυριακής 4 και 5 Απριλίου 2020. Επισημαίνονται οι περιοχές όπου έχουν σημειωθεί τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής.

Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο με τις ριπές των ανέμων να ξεπερνούν τα 90 km/h, ενώ θυελλώδεις άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων έπνεαν στα Δωδεκάνησα. Η μεγαλύτερη ριπή καταγράφτηκε στη Σαμοθράκη το απόγευμα της Κυριακής 05/04 με 125 km/h. Στον Χάρτη 2, παρουσιάζονται οι ριπές των ανέμων κατά τη διάρκεια της Κυριακής 05/04 όπως καταγράφτηκαν από δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.        

Χάρτης 2. Οι ριπές των ανέμων όπως καταγράφονται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Κυριακής 05/04/2020. Επισημαίνονται οι περιοχές όπου έχουν σημειωθεί οι υψηλότερες ριπές.

Το δελτίο καιρού της επόμενης ημέρας μπορείτε να το βλέπετε στην κεντρική σελίδα του https://www.meteo.gr/ :

Δελτίο καιρού για Δευτέρα 06/04/2020

Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, χιονοπτώσεις στα ορεινά, πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Βόρειο Αιγαίο και θυελλώδεις στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο, χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά:

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, όπου βαθμιαία θα σταματήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα κεντρικά και νότια τμήματα, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες περιμένουμε τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής χώρας θα σημειώνονται κυρίως πάνω από τα 800μ υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 9 βαθμούς), από 8 έως 12 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, από 10 έως 16 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 7 έως 11 βαθμούς), από 12 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, από 11 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 14 έως 18 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο και Νότιο Ευβοϊκό από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ, όπου βαθμιαία στο Κεντρικό Αιγαίο θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Κρητικό Πέλαγος από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

*Ο Σταύρος Ντάφης είναι μετεωρολόγος

Δεδομένα: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, meteo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση