Τεράστιο ρήγμα στην κρηπίδα πάγου Larsen C της Ανταρκτικής (Infographic)

Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο είναι έτοιμο να αποσπαστεί στο βορειότερο τμήμα του κρηπιδώματος της Ανταρκτικής  γνωστού ως Larcen C. Όπως εκτιμά o επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του UK’s Midas project καθηγητής Αντριάν Λάκμαν εάν τελικά συμβεί αυτό θα πρόκειται για έναν από τους 10 μεγαλύτερους διαχωρισμούς που έχει καταγραφεί στην ιστορία και μάλιστα θα είναι καταστροφικός για τη ψυχρότερη και ξηρότερη ήπειρο της Γης.

Μόλις 20 χιλιόμετρα πάγου συγκρατούν μια τεράστια μάζα πάγου έκτασης 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων  ώστε να μην αποκολληθεί και αρχίσει να πλέει στον Ωκεανό . Το ρήγμα που έχει σχηματιστεί αυξάνεται σταθερά για περισσότερο από μια δεκαετία. Όμως κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2016 η κατάσταση επιδεινώθηκε και η ταχύτητα της ρήξης επιταχύνθηκε και αυξήθηκε κατά 18 χιλιόμετρα.

larsen-7Πλέον το τεράστιο παγόβουνο συγκρατείται από μόλις 20 χιλιόμετρα πάγου. Ο διαχωρισμός του παγόβουνου θα αλλάξει ριζικά το τοπίο της Ανταρκτικής αλλά και τη διάλυση του κρηπιδώματος Larsen C εκτιμούν οι επιστήμονες.

larsen-3

Ακόμη εκφράζεται ο φόβος  ότι η απώλεια του γιγαντιαίου παγόβουνου αναμένεται να  αποσταθεροποιήσει τις οδούς των παγετώνων της ηπείρου.

Τι σημαίνει για τον πλανήτη η κατάρρευση του Larsen C;

Η κατάρρευση του Larsen C και ο σχηματισμός του γιγάντιου παγόβουνου δεν θα ανέβαζε τη στάθμη της θάλασσας, δεδομένου ότι ο πάγος επιπλέει ήδη στο νερό σαν παγάκι στο ποτήρι. Ωστόσο οι κρηπίδες πάγου που περιβάλλουν την Ανταρκτική φρενάρουν τη ροή των παγετώνων προς τον ωκεανό, και η εξαφάνισή τους θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την απώλεια πάγου από την ξηρά, η οποία ανεβάζει τη στάθμη.

Και η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι επιταχύνει δραματικά την απώλεια πάγου από τα άκρα των κρηπίδων. Η διαδικασία που παρακολουθεί τώρα η NASA έχει εξάλλου επαναληφθεί: το Larsen C βρίσκεται δίπλα σε μια μικρότερη κρηπίδα πάγου, το Larsen Β, η οποία διαλύθηκε το 2002 λόγω μιας παρόμοιας ρωγμής.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση