Τεράστιο το ενδιαφέρον παραγωγών για βιολογική καταπολέμηση με χρήση ωφέλιμων εντόμων και ακάρεων

Δεκαπλασιάστηκε -τουλάχιστον- την τελευταία δεκαετία το ενδιαφέρον των Ελλήνων παραγωγών για τη βιολογική καταπολέμηση εντομολογικών προσβολών, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο εντομολόγος- ερευνητής της "Bio-insecta", Παύλος Σκεντερίδης, ιδιοκτήτης του πρώτου και μοναδικού οργανωμένου εντομοτροφείου που λειτουργεί εμπορικά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια από το 2007, με έδρα τα Νέα Σύλλατα Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον κ. Σκεντερίδη, η βιολογική καταπολέμηση εντομολογικών προσβολών με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων και ακάρεων, αντί χημικών σκευασμάτων, εφαρμόζεται τόσο στις γεωργικές καλλιέργειες, όσο και στο περιαστικό και αστικό πράσινο.

Δεν πρόκειται για κάποια "καινοτόμο και επαναστατική μέθοδο, αφού η βιολογική καταπολέμηση εντόμων στις καλλιέργειες με τη χρήση ωφέλιμων οργανισμών ήταν ήδη γνωστή και εφαρμοζόταν πριν από 2.500 χρόνια", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως "τον 17ο και 18ο αιώνα, η Ευρώπη αριθμούσε πολύ περισσότερα εντομοτροφεία από ό,τι σήμερα".

Όπως σημείωσε, με τη μαζική στροφή στα χημικά σκευάσματα από τη δεκαετία του 1960, οι παραγωγοί "σιγά- σιγά έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη βιολογική καταπολέμηση, αξία που όμως επανακτάται σταδιακά, είτε γιατί πρέπει είτε γιατί γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες της χρήσης των χημικών σκευασμάτων".

Διευκρίνισε, δε, ότι "λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχει μεταστροφή του κλίματος και η ελληνική γεωργία αναδιαρθρώνεται, με τους νέους αγρότες να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της ποιότητας των προϊόντων που καταναλώνουν οι ίδιοι και οι πελάτες τους".

Η δυναμική της βιολογικής αγοράς συμπαρασύρει και τα σχετικά σκευάσματα

Υπογραμμίζοντας ότι την τελευταία 10ετία έρχονται ολοένα και πιο δυναμικά στο προσκήνιο τα βιολογικά σκευάσματα, "με το ενδιαφέρον των Ελλήνων παραγωγών να έχει δεκαπλασιαστεί τουλάχιστον για τη χρήση και υιοθέτηση της βιολογικής καταπολέμησης", ο κ. Σκεντερίδης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι "η εξέλιξη αυτή είναι εύλογη, αφού πλέον καταγράφεται μεγάλη άνοδος στην προσφορά των βιολογικών προϊόντων, ενώ παράλληλα διευρύνεται και η γκάμα βιολογικών μεταποιημένων τροφίμων, όπως -μεταξύ άλλων- βιολογικές μπάρες ενέργειας και βιολογικά ζυμαρικά".

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση