«Τεχνολογίες Ανακύκλωσης Αποβλήτων»: Ένα βιβλίο - πυξίδα για τους ΟΤΑ

του Νίκου Αβουκάτου

Το 11ο βιβλίο του Αδαμάντιου Σκορδίλη, Χημικού Μηχανικού, Διδάκτωρα Μηχανικής Περιβάλλοντος και πρωτοπόρου της ανακύκλωσης στη χώρα μας, φέρει τον τίτλο «Τεχνολογίες Ανακύκλωσης Αποβλήτων» (Εκδόσεις Μπαρμουνάκη). Σε αυτό παρουσιάζονται οι συνδυασμένοι σύγχρονοι μέθοδοι αναγνώρισης, αναλύσεων, διαδικασιών επεξεργασίας και τροποποιήσεων μεθόδων παραγωγής, ώστε να εξασφαλιστούν η ανάκτηση δευτερευουσών πρώτων υλών από τα ειδικά ρεύματα των αποβλήτων και η παραγωγή νέων προϊόντων.

Σκοπός του βιβλίου είναι η ανάπτυξη όλων των εφαρμοζόμενων μεθόδων στην επεξεργασία, αναγνώριση και διαχωρισμό των αποβλήτων. Η Greenagenda.gr βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός, την Πέμπτη το απόγευμα, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Ο συγγραφέας, αναλύοντας τις σκέψεις του, επισήμανε ότι «ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο από την Πολιτεία και την αυτοδιοίκηση και βέβαια στις νεότερες γενιές συνέβαλε η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Το θέμα της διαχείρισης είναι πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και όχι μόνο περιβαλλοντικό. Με την ανακύκλωση, αν και δεν είναι στο καλύτερο σημείο της, έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας».

Στο «Τεχνολογίες Ανακύκλωσης Αποβλήτων» παρουσιάζονται οι κλασικές τεχνολογίες, αναλύονται οι νέες με τους αισθητήρες, ακόμη και η αξιοποίηση λέιζερ, υπέρηχων, αλλά η ανίχνευση και διαλογή αποβλήτων.

Ακόμη, στο βιβλίο του ο κ. Σκορδίλης αναφέρεται στις εφαρμογές για τα σύμμεικτα, τα απόβλητα συσκευασίας, τα απόβλητα κατεδαφίσεων και κατασκευών, τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά απόβλητα.

Στο βιβλίο δίνεται έμφαση και σε ορισμένα από τα επίκαιρα θέματα που θέτει η ΕΕ, όπως ο περιορισμός της πλαστικής σακούλας. Ο συγγραφέας υποστήριξε, μάλιστα, ότι «η βιοδιασπώμενη πλαστική σακούλα δεν κάνει και τόσο καλό και αυτό διότι αν βρεθεί μαζί με αλλά πλαστικά δεν μπορεί να γίνει η ανακύκλωση της».

Ένα ακόμη ζήτημα με το οποίο καταπιάνεται το βιβλίο είναι η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης, καθώς, τα επόμενα 20 χρόνια, το 40% με 50% των αυτοκινήτων σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι ηλεκτροκίνητα. Στο βιβλίο ο συγγραφέας θέτει σε γνώση του αναγνώστη και το θέμα της ανακύκλωσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

«Ήθελα να φτιάξω ένα ολοκληρωμένο βιβλίο με τις σύγχρονες τεχνολογίες αλλά και τις εφαρμογές και βέβαια να είναι κατανοητό ακόμη και από τον πιο απλό πολίτη. Η ανακύκλωση δεν είναι μόνο η συμμετοχή του κόσμου αλλά και να υπάρχουν οι υποδομές. Ελπίζω οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι με την ανακύκλωση θα υπάρξει η βιώσιμη ανάπτυξη. Για αυτό χρειάζεται η ενημέρωση των πολιτών για την προώθηση της ανακύκλωσης», κατέληξε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης και αρμόδιος για θέματα ανακύκλωσης και καθαριότητας Θωμάς Ψαρράς χαρακτήρισε το βιβλίο του κ. Σκορδίλη ως ένα ιδανικό οδηγό για όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν στις τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και στις τεχνολογίες διαχωρισμού με αισθητήρες, ενώ υπογράμμισε ότι «αποτελεί μια επιχειρησιακή πυξίδα για τα υπηρεσιακά στελέχη, και εμάς τους αυτοδιοικητικούς, αλλά και για όσους επιθυμούν να αντλήσουν τεχνικές και εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της μηχανικής διαλογής  των αποβλήτων».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Περκουλίδης τόνισε ότι «ο κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει για τα απόβλητα και ειδικά ποια είναι επικίνδυνα». «Το βιβλίο μάς ενημερώνει πώς φτιάχνονται οι εξοπλισμοί για να ανακτήσουμε υλικά. Είναι κατανοητή η γλώσσα του με αρκετά παραδείγματα και φωτογραφίες και απευθύνεται ακόμη και σε έναν αναγνώστη που δεν έχει τις γνώσεις», σημείωσε.

Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο εκδότης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος έκανε λόγο για πόνημα που έχει να προσφέρει πολλά στο τόπο.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση