Τηγανέλαια... μια συνήθεια ανακύκλωσης

Τα τελευταία χρόνια οι  εταιρείες  συλλογής  τηγανελαιων έχουν  επιδοθεί σε ένα   δύσκολο  αγώνα  με σκοπό να  πείσουν  τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και τα καταστήματα   εστίασης  ότι τα μαγειρικά έλαια δεν πρέπει να είναι  μια  χαμένη ενέργεια. Επιπλέον η καθημερινή απόθεση των χρησιμοποιημενων λαδιών  στους νεροχύτες αποτελεί  μια   συνήθεια   που επιβαρύνει το περιβάλλον  υποστηρίζουν οι επιστήμονες .

  Σε περισσότερα από 200 σημεία συλλογής (διαμερίσματα, μονοκατοικίες)  του  δήμου Κιλκίς   συλλέγουμε μηνιαίως  περίπου 100lt επεσήμανε στην  greenagenda  ο  χημικός – μηχανικός Σόλωνας  Ιωαννου, εκπρόσωπος εταιριεας  που δραστηριοποιειται  στην συλλογή μαγειρικών ελαίων.

 Ήδη το πρόγραμμα  πιλοτικής λειτουργίας της συλλογής χρησιμοποιημένων τηγανελαίων  συμπλήρωσε  δύο χρόνια. «Η απόδοση του εγχειρήματος κρίνεται μη ενδιαφέρουσα  σε σύγκριση με την επένδυση (αγορά και διάθεση μικρών δοχείων ανακύκλωσης, εργατικά, εργατοώρες, διαφήμιση, έξοδα τηλεφωνικού κέντρου) τόνισε  ο κ. Ιωάννου.

«Η εταιρεία μας   προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει φορείς και  πολίτες ώστε να γίνει η ανακύκλωση και των τηγανελαίων μια καθημερινή  συνήθεια. Ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με δήμους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για να ξεκινήσουμε πιλοτικά κάτι αντίστοιχο και στη Θεσσαλονίκη με τις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις που μας έχει διδάξει η εμπειρία από το πιλοτικό πρόγραμμα που εξελίσσεται  στο Κιλκίς».

Αντιθέτως στη συλλογή από σημεία εστίασης τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η εταιρεία μας έχει σημεία συλλογής (εστιατόρια, ταβέρνες, πανεπιστημιακές σχολές, νοσοκομεία κτλ) σε όλη τη Κεντρική Μακεδονία.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μηνιαίως συλλέγουμε κοντά στους 20tn καμένων τηγανελαίων. Αυτή η ποσότητα καθαρίζεται και πηγαίνει για παραγωγή βιοντίζελ. Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω ότι η συνολική  ποσότητα που συλλέγεται στη Κεντρική Μακεδονία μπορεί να πλησιάζει και τους 200 tn.

Η συλλογή από σημεία εστίασης έχει οικονομικό ενδιαφέρον και με μια ρύθμιση των κανόνων μεταξύ των αδειοδοτημένων εταιρειών συλλογής και του κράτους θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή επενδυτική ευκαιρία. Φυσικά στην Ελλάδα το εμπόριο γεμάτο είναι στρεβλώσεις και ο κάθε επαγγελματίας αντιλαμβάνεται την εργασία του με διαφορετικό τρόπο. Πάντως στόχος όλων των εταιρειών συλλογής τηγανελαίων πρέπει να είναι η ανακύκλωση και η δημιουργία της ανακυκλωτικής συνήθειας.

 Για να πετύχει το εν λόγο πρόγραμμα πρέπει να γίνει μαζική και διαφήμιση στα Μ.Μ.Ε, να συνδράμουν οι δήμοι με ενημερωτικά φυλλάδια και άλλες δράσεις ενημέρωσης, με ιδιωτική πρωτοβουλία να γίνει μια προσεκτική καμπάνια σε σχολεία για τα ευεργετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον της ανακύκλωσης και γενικά πρέπει να προαχθεί αυτό που λέμε εμείς στην  με δύο λέξεις η ανακυκλωτική συνήθεια

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!