Τηγανέλαια …ο χαμένος θησαυρός

Μπορεί να χυθεί     στο αυτοκίνητο,  δεν το έχω σκεφτεί  , που να βρω τα σημεία   συλλογής,    δεν πετάω   λάδια   στον νεροχύτη  αλλά   στην λεκάνη της   τουαλέτας   ,     αυτές ήταν   μερικές   από τις  απαντήσεις    στο ερώτημα που πετάς το τηγανέλαιο?

Στον υδροφόρο ορίζοντα  καταλήγουν   καθημερινά   μεγάλες ποσότητες   χρησιμοποιημένων  τηγανέλαιων    από σπίτια   και εστιατόρια  για αυτό και θα πρέπει να γίνει  καθημερινή συνήθεια   η    συγκέντρωση τους   σε δοχεία   αποθήκευσης  . Ο νόμος επιβάλει    τη συλλογή τους    αλλά  ούτε το 20%  συλλέγεται στην Ελλάδα,  σύμφωνα με   εκτιμήσεις  των εταιρειών.

Τα λάδια που πετάμε στον νεροχύτη μας και κατά συνέπεια στην αποχέτευση, θα καταλήξουν είτε σε κάποια βιολογική μονάδα επεξεργασίας είτε στον υδροφόρο ορίζοντα», επεσήμανε  στην  greenagenda    ο Ιωαννης Γερακης   πρόεδρος   της εταιρείας Revive που δραστηριοποιείται στη συλλογή, την επεξεργασία και τη διάθεση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων για βιομηχανική χρήση.   Εφ΄ όσον τα λάδια καταλήξουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα σε ποτάμια ή λίμνες, πέρα από τη ρύπανση μπορεί με τον ίδιο τρόπο να επηρεάσουν το οικοσύστημα.  «Εμείς   προσπαθούμε να   ευαισθητοποιήσουμε  τον   πληθυσμό   με κάποιες ενημερώσεις   σε σχολεία     και αρχίζουμε από το Μεσολόγγι και τη Νάξο»   τόνισε   ο κ. Γεράκης .

«Η εταιρεία συλλέγει τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια από διάφορα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί ειδικά δοχεία 50-1.100 λίτρων - σούπερ μάρκετ, εταιρείες, δήμους - και τα διαθέτει ως πρώτη ύλη σε βιομηχανίες παραγωγής βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.. Συνολικά   συλλέγεται ετησίως      από την εταιρεία   μας   από 1.800  έως    2.200  τόνοι    «Η πρώτη ύλη του βιοντίζελ είναι τα φυτικά έλαια- αλλά και ζωικά λίπη- και η μεθανόλη. Ένα λίτρο τηγανισμένου λαδιού μπορεί να μας δώσει περίπου 0,8 λίτρα βιοντίζελ», εξήγησε     ο κ. Γερακης  .

Στα σπίτια  μας  συμπεριφερόμαστε  αντιπεριβαλλοντικά,   ασύστολα πετάμε  τα καμένα τηχανέλαια   μέσα   στους νεροχύτες, για αυτό ευθύνεται    εκτός   από την απουσία οικολογικής συνείδησης   και  η έλλειψη υποδομής    .

Η επαναχρησιμοποιηση τους   και η μετατροπή τους   σε βιοντίζελ θα μπορούσε να καλύψει  τις ενεργειακές μας  ανάγκες.  Οι εκπομπές ρύπων του βιοντίζελ είναι 40-50% χαμηλότερες από αυτές του ντίζελ με εξαίρεση τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου.  Ταυτόχρονα, με αυτού του είδους την αξιοποίηση (επαναχρησιμοποίηση) χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών μειώνεται η ποσότητα ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών που εισάγει η χώρα, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουμε στην εξισορρόπηση του ενεργειακού και εμπορικού ισοζυγίου της. Να σημειωθεί ότι με την προαναφερόμενη διαχείριση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών εφαρμόζεται   η  οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει πλήρως ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία και επιβάλλει συγκεκριμένες και αυστηρές διαδικασίες για τη διάθεση των αποβλήτων.

 

Ενώ στα νοικοκυριά δεν   γίνεται  από  σχεδόν όλους   η  συλλογή τους   αντιθέτως  στα εστιατόρια   εκτιμάται   πως στα μεγάλα αστικά κέντρα   συλλέγονται   300.000  τόνοι, ποσότητα   όμως  ιδιαίτερα μικρή.  «Εδώ και 10  χρόνια   συγκεντρώνω τα χρησιμοποιούμενα   έλαια,   τον μήνα  ξεπερνούν    τα    500  κιλά,  θα πρέπει   να γίνει    συνήθεια   από όλους τους επαγγελματίες   του κλάδου   μας   η  συγκέντρωση   των   τηγανελαιων   επεσήμανε ο  ιδιοκτήτης    του εστιατόριου    «Τα μπακαλαράκια του  Αρίστου».

Πανευρωπαϊκά   το  ΕΚΕΤΑ   και ο  σύλλογος  εστιατορίων  Θεσσαλονίκης συμμετείχαν   στο  πρωτοποριακό πρόγραμμα   συλλογής   και παράγωγης  βιοκαυσιμου κόστους  ενός εκατομμυρίου  ευρω . «Αν  αξιοποιούσαμε   τα  χρησιμοποιημένα τηγανέλαια  θα μπορούσαν   με το παραγόμενο βιοντίζελ   να κινηθούν   όλα τα   λεωφορεία δημόσιας χρήσεως»  τόνισε   ο πρόεδρος των εστιατόρων Θεσσαλονίκης   Παναγιώτης   Γκοφας

 

Είκοσι   είναι     τα  εστιατόρια  στη θεσσαλονικη

ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ – ΜΑΝΩΛΗ ΓΑΓΥΛΗ 13, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

ΝΕΑ ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ – Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 103

ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ – ΓΡΑΒΙΑΣ 1 – Μ. ΚΑΛΛΑΣ

ΚΑΜΕΝΗ ΓΩΝΙΑ – Β. ΟΛΓΑΣ 72

ΦΑΓΟΠΟΤΙ – Α. ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ 52, ΠΟΛΙΧΝΗ

ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ – ΚΑΡΑΚΑΣΗ 75

ΤΟ ΝΗΣΙ – Ι. ΔΡΑΓΟΥΜΗ 22

Η ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ – Γ. ΜΙΚΡΟΥ 24

ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΣΚΡΑ – ΚΑΡΑΜΑΟΥΝΑ 2. ΠΛ. ΣΚΡΑ

FOOD PLAZA – ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΚΡΑ

ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ – ΔΙΣΤΟΜΟΥ 26

Η ΩΡΑΙΑ ΠΙΝΔΟΣ – ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΥ 34

ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ – ΚΑΡΑΟΛΗ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 257Β

ΟΙΝΟΜΕΛΗ – Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑ 113

ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ – ΣΤΡ. ΚΑΛΔΑΡΗ 13

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 12

ΒΡΑΧΟΣ – Μ. ΑΣΙΑΣ 2

ΤΟ ΓΕΝΤΙ – Ι. ΠΑΠΑΡΕΣΚΑ 13

ΠΑΛΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ – Κ. ΘΟΓΑ 31

LIFE – ΦΙΛΙΠΟΥ 1

MAISON CRYSTAL – Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 6

ΚΑΜΑΡΕΣ – ΠΛ. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΡΟΤΟΝΤΑ

 

(Πηγή Σύλλογος Εστιατόρων Θεσσαλονικης )

 

Τα πιο κοντινά συλλογή ς   είναι κυρίως  τα εστιατόρια,    εφόσον  μαζεύουν   τα τηγανέλαια . Βέβαια θα μπορούσαν    να   συμμετέχουν  σε αυτήν την δράση και   fast food .  Στους δήμους   είναι δύσκολο να γίνει   λογω οικονομικού κόστους ( αν και  μια συντονισμένη  προσπάθεια θα βοηθούσε στην συλλογή τηγανέλαιων )

Την άνοιξη αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα      της ενσωμάτωσης   τηγανελαιου  στα   διυλιστήρια   πετρελαίου στα ΕΛΠΕ .

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!