Τη Δευτέρα ο νέος διαγωνισμός για φωτοβολταϊκά - Ποιοι «μεγάλοι» μετέχουν

Την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος διαγωνισμός για νέα φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 40 MW.

Η ΡΑΕ δημοσιοποίησε τον οριστικό κατάλογο των συμμετεχόντων και όρισε τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν στις δύο κατηγορίες έργων, άνω και κάτω του 1 MW.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ κατάρτισε τους Οριστικούς Καταλόγους Συμμετεχόντων στο Στάδιο Β' για τις Κατηγορίες Ι και ΙΙ και τους Οριστικούς Καταλόγους Αποκλεισθέντων από το Στάδιο Β' για τις Κατηγορίες Ι και ΙΙ και οριστικοποίησε τη Δημοπρατούμενη Ισχύ για τις δύο Κατηγορίες: Κατηγορία Ι: 4,8 MW, Κατηγορία ΙΙ: 35,2 MW.

Με την εν λόγω Απόφαση το άθροισμα της ισχύος όλων των Συμμετεχόντων του Οριστικού Καταλόγου Συμμετεχόντων στην Κατηγορία Ι υπερβαίνει κατά 41,57% τη δημοπρατούμενη ισχύ της Κατηγορίας αυτής, ενώ το άθροισμα της ισχύος όλων των Συμμετεχόντων του Οριστικού Καταλόγου Συμμετεχόντων στην Κατηγορία ΙΙ υπερβαίνει κατά 42,64% την δημοπρατούμενη ισχύ της Κατηγορίας αυτής.

Η ΡΑΕ έχει ήδη ενημερώσει όλους τους Συμμετέχοντες στην Πιλοτική Ανταγωνιστική Διαδικασία, σύμφωνα με την Προκήρυξη.

Για τους Συμμετέχοντες στο Στάδιο Β' της Πιλοτικής Ανταγωνιστικής Διαδικασίας των Κατηγοριών Ι και ΙΙ έχει καταρτιστεί ειδικό Πρόγραμμα Εικονικών Δημοπρασιών και τους έχει σταλεί λεπτομερής Οδηγός Χρήσης της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για την Ηλεκτρονική Δημοπρασία.

Η Ηλεκτρονική Δημοπρασία της Κατηγορίας Ι θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, από 10:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ. και η η Ηλεκτρονική Δημοπρασία της Κατηγορίας ΙΙ θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, από 12:00 π.μ. έως και 12:30 μ.μ.

Ποιοι «μεγάλοι» μετέχουν

Οι δύο πιλοτικές δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή 25 επενδυτικών προτάσεων.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για την αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στις δημοπρασίες, σύμφωνα με το Euro2day.gr, εκδηλώθηκε για 29 μονάδες φωτοβολταϊκών. Ωστόσο τις τέσσερις από αυτές τις απέρριψε η ΡΑΕ, καθώς δεν πληρούσαν τους όρους που έθεσε η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Ειδικότερα, η πρώτη δημοπρασία θα γίνει για την κατηγορία φωτοβολταϊκών ισχύος έως ένα μεγαβάτ για την οποία εγκρίθηκαν να συμμετάσχουν 13 προτάσεις με συνολική ισχύ 6,8 μεγαβάτ και για τη δεύτερη, που αφορά μονάδες άνω του ενός μεγαβάτ, εγκρίθηκαν να συμμετάσχουν 12 προτάσεις με συνολική ισχύ 50,21 μεγαβάτ.

Από την πρώτη κατηγορία θα επιλεγούν μονάδες με συνολική έως 4,8 μεγαβάτ και από τη δεύτερη έως 35,2 μεγαβάτ ώστε να συμπληρωθεί το ανώτατο όριο των 40 μεγαβάτ.

Από τις εισηγμένες εταιρείες, στις δύο δημοπρασίες συμμετέχουν τα ΕΛ.ΠΕ. με τρεις συνολικά αιτήσεις, μία για φωτοβολταϊκό ενός μεγαβάτ στην Καβάλα και για δύο μονάδες από μία στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης ισχύος 3,6 και 4 μεγαβάτ αντιστοίχως.

Επίσης η ΤΕΡΝΑ συμμετέχει με μία αίτηση για μονάδα 1,9 μεγαβάτ στην Ερμιόνη. Η αίτηση με την μεγαλύτερη ισχύ, αφορά μονάδα 8,99 μεγαβάτ της ΑΤΕΝ, στους Σοφάδες.

Η διαδικασία αυτή που θα είναι ηλεκτρονική (χρονική διάρκεια 30 λεπτών για την κάθε κατηγορία φωτοβολταϊκών) εφαρμόζεται για πρώτη φορά και θεωρείται πρόκριμα για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν και τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ (Αιολικά κλπ).

Ήδη η ΡΑΕ επεξεργάζεται το μόνιμο μηχανισμό δημοπράτησης αδειών μονάδων ΑΠΕ, ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό του νέου συστήματος αδειοδότησης με ανταγωνιστικές διαδικασίες. Ως γνωστόν, στόχος των προωθούμενων αλλαγών, είναι η εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ με μείωση του ελλείμματος, ώστε και να μειωθεί το τελικό κόστος για τους καταναλωτές, αλλά και να αποκτήσει ομαλή ροή η πληρωμή των παραγωγών για την ενέργεια που προσφέρουν στο δίκτυο.

Σημειώνεται ότι οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ γίνονται σήμερα με καθυστέρηση έως και οκτώ μηνών, ενώ η εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού τουλάχιστον δύο φορές έχει ενταχθεί ως προαπαιτούμενο σε Μνημόνια που υπεγράφησαν με τους Θεσμούς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση