Τι λέει η Καλλιστώ για τη φερόμενη επίθεση λύκων σε βοσκό στον Παρνασσό

Δεν έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένες επιθέσεις λύκων σε ανθρώπους στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, διαβεβαιώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επίθεση από αγέλη λύκων στο κοπάδι νεαρού κτηνοτρόφου στη Στερεά Ελλάδα, στις 14 Νοεμβρίου, κατά τα οποία, μάλιστα, ο ίδιος τραυματίστηκε ελαφρά στα χέρια, από άτομο της αγέλης.

Η Καλλιστώ υπενθυμίζει, ακόμη, πως οι πρόσφατες αναφορές και υποθέσεις για την επίθεση λύκων σε Αγγλίδα τουρίστρια στην περιοχή της Μαρώνειας Ροδόπης δεν έχουν σε καμία περίπτωση επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα άγρια σαρκοφάγα θηλαστικά μπορεί να είναι απρόβλεπτα κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και ενδέχεται να εμφανίσουν τολμηρή συμπεριφορά ή να είναι επιθετικά, όπως σε περιπτώσεις εξοικείωσης που σχετίζονται με ανθρωπογενείς πηγές τροφής, σε περίπτωση ασθένειας (λύσσα), όταν προστατεύουν τους απογόνους τους, ή όταν βρίσκονται σε άμυνα (π.χ. επίθεση από τσοπανόσκυλα).

Επί του συγκεκριμένου περιστατικού, συνεχίζει η Καλλιστώ, οι εκδορές στα χέρια του κτηνοτρόφου που εμφανίζονται στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε (κεντρική φωτογραφία), δεν φαίνεται να προκλήθηκαν ειδικά από δάγκωμα.

«Σε μερικά επίσης από τα δημοσιεύματα αναφέρθηκε ότι η αγέλη των λύκων αριθμούσε 20 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος για τα Ελληνικά δεδομένα. Ο μέσος αριθμός λύκων ανά αγέλη στην Ελλάδα είναι 5 ζώα, όπως έχει υπολογισθεί από σχετικές έρευνες με τη χρήση ειδικών καμερών σε μεγάλο δείγμα αγελών λύκου σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, σπάνια αναφέρονται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους αγέλες που το μέγεθός τους ξεπερνά τα 8 άτομα», σημειώνει η ΜΚΟ.

«Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα παραπάνω, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη φύση και τις πραγματικές συνθήκες του συμβάντος», εξηγεί, καταλήγοντας, η περιβαλλοντική οργάνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.