Τοξικά απόβλητα θαμμένα δίπλα στον Ασωπό

Μεγάλη ποσότητα επικίνδυνων τοξικών βρέθηκε χθες θαμμένη στο Συκάμινο Αττικής δίπλα στην κοίτη του Ασωπού. Τα τοξικά απόβλητα από μεταλλουργεία, ήταν θαμμένα σε βάθος 8 μέτρων μέσα σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Την ανακάλυψη έκαναν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος ύστερα από καταγγελία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής», η διερεύνηση της καταγγελίας ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες, με δοκιμαστικές τομές στο οικόπεδο, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα και του υπουργού Περιβάλλοντος, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Χθες, κλιμάκιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος υπό τη γενική διευθύντρια Γεωργία Κοτίνη και τη διευθύντρια Σόνια Ελευθεριάδου, συνεπικουρούμενο από δύο αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Αττικής και τον εισαγγελέα, επιβεβαίωσαν τα καταγγελλόμενα ανακαλύπτοντας μεγάλη ποσότητα τοξικών θαμμένα σε βάθος από 5,5 έως 8 μέτρα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται για λάσπες (κατάλοιπα) από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων μεταλλουργίας, τέφρα και πετρελαιοειδή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιδιαίτερα επικίνδυνα τοξικά δεν ήταν θαμμένα σε βαρέλια όπως είχε καταγγελθεί, αλλά χύδην δίπλα στην κοίτη του Ασωπού και πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Επικίνδυνα απόβλητα έχουν βρεθεί και παλαιότερα, θαμμένα στην ίδια περιοχή. Η τελευταία φορά ήταν το 2011, οπότε απόβλητα είχαν βρεθεί σε δημοτικό οικόπεδο.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος πήραν δείγματα των αποβλήτων και ξεκίνησαν την –προσωρινή– επίχωσή τους προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κίνδυνος (π.χ. σε περίπτωση βροχής) μέχρι να αποφασιστεί ο τρόπος απορρύπανσης της περιοχής. Στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας εξετάζεται ο 79χρονος ιδιοκτήτης του οικοπέδου, για να διαπιστωθεί κατά πόσο εμπλέκεται ή όχι στην «εξαφάνιση» των αποβλήτων στο οικόπεδό του.

Παλιότερη έκθεση του υπ. Περιβάλλοντος υπολόγιζε ότι ετησίως 87.000 τόνοι αποβλήτων δεν καταγράφονται ενώ το ένα τρίτο όλων των παραγόμενων ποσοτήτων (16,8 εκατ. τόνοι) βρίσκεται «προσωρινά αποθηκευμένο», συνήθως στους χώρους των βιομηχανιών, αποτελώντας μια περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα. Στην πραγματικότητα βέβαια η πολιτεία δεν γνωρίζει ούτε τις ακριβείς ποσότητες των «προσωρινά αποθηκευμένων» αποβλήτων ούτε όσων έχουν «εξαφανιστεί».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση