Το επικίνδυνο «άγγιγμα» της ξενικής μέδουσας Rhopilema nomadica στην Ελλάδα

Η δεύτερη παρατήρηση της ξενικής μέδουσας Rhopilema nomadica έγινε πρόσφατα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ένα άτομο του είδους παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Ρόδο, πρόκειται για τη δεύτερη καταγραφή του είδους στην χώρα μας με την πρώτη παρατήρησή να έχει γίνει στο Λακωνικό Κόλπο το 2010. Η επαφή με τον άνθρωπο είναι αρκετά επώδυνη, το «άγγιγμά» της ενοχλητικό και επικίνδυνο, ενώ έχουν αναφερθεί σοβαρές επιπτώσεις στα μάτια και στα χείλη ατόμων που τα τσίμπησε και στη συνέχεια έβαλαν τα χέρια τους στο πρόσωπο. Το είδος μπορεί να φτάσει έως και τα 10 κιλά σε βάρος, ενώ η ομπρέλα της έχει διάμετρο μέχρι και 58 εκατοστά. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ένα άτομο Rhopilema nomadica προσπαθήστε να το αποφύγετε χωρίς να έρθετε σε επαφή μαζί του και στείλτε την παρατήρησή σας και ενημερώστε τους ερευνητές της iSea μέσα από την φόρμα παρατήρησης.

Από τον περασμένο Μάιο τα μέλη της iSea έχουν κάνει περισσότερες από 350 καταγραφές  ξενικών και σπάνιων ειδών σε Ελλάδα και Κύπρο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σε ξενίζει… Μοιράσου το μαζί μας!!!». Στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε  και η πρώτη καταγραφή του είδους Hyperoglypheperciformis(Βαρελόψαρο) στην Ελλάδα και μια από τις πολύ λίγες καταγραφές σε όλη την Μεσόγειο. Το άτομο της φωτογραφίας αλιεύτηκε στο Βόρειο Αιγαίο ανοιχτά της Χαλκιδικής ενώ έχει κρατηθεί δείγμα ιστού του ψαριού για περαιτέρω ανάλυση που θα δώσει περισσότερα στοιχεία για την βιολογία και την οικολογία του είδους.

isea 1

Παράλληλα στο πρόγραμμα φτάνουν παρατηρήσεις και άλλων ενδημικών και λιγότερο γνωστών ειδών όπως το Lobotes surinamensis (Λοβόψαρο) και το Alectis alexandrina (Πλατυκοκάλι) που έχουν λίγες επίσημες καταγραφές στην Ελλάδα ενώ παλαιότερα είχε σταλθεί στο πρόγραμμα μια παρατήρηση του Λοφιόψαρου (Lophotus lacepede) ενός είδους με μόλις 4 παρατηρήσεις στην Ελλάδα.

 

isea 3Στόχος  του προγράμματος είναι η  συλλογή πληροφοριών για την εξάπλωση  του για τη συμπλήρωση της γνώσης σχετικά με τα ξενικά και σπάνια είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες.  Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν αναπτυχθεί σταθερές συνεργασίες με το  Marine & Environmental Research (MER) Lab από την Κύπρο και τον ερευνητή Περικλή Κλείτου ενώ το πρόγραμμα πρόσφατα ξεκίνησε και στην Τουρκία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Çanakkale και τους ερευνητές Sezginer Tuncer και Serpil Sağır Odabaşı.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση