Το θερμοκήπιο που αυτοπαράγει ενέργεια ξεκίνα σύντομα τη λειτουργία του

Έτοιμο να ξεκινήσει τη παραγωγή τροφίμων τόσο στην Ολλανδία όσο και την Ελλάδα είναι το πρώτο ενεργειακό θερμοκήπιο που δημιουργεί ενέργεια από μόνο του μηδενίζοντας το κόστος παραγωγής. Η διαφορά του ενεργειακά αυτόνομου θερμοκηπίου βρίσκεται στο γυαλί. «Στα σύγχρονα θερμοκήπια το 28% του κόστους παραγωγής είναι η ενέργεια. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς είναι να παράγουμε αρκετή ενέργεια ώστε αυτό το κόστος να είναι όσο πιο κοντά στο μηδέν γίνεται», δήλωσε στην εφημερίδα «ΥΧ», ο Νίκος Κανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της BriteHellas, εταιρεία η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του συγκεκριμένου θερμοκηπίου.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, δημιουργήθηκε μία τεχνολογία γυαλιού το οποίο ήταν σε θέση να παρέχει όλη την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του θερμοκηπίου, από τον ήλιο. «Αυτό που κάνουμε είναι να αναπτύσσουμε υλικά σε γυαλί το οποίο να είναι επαρκώς διαφανές έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια ή σε κτίρια. Αντικαθιστούμε, δηλαδή, το συμβατικό γυαλί με αυτό το είδος γυαλιού. Ο στόχος του έργου αυτού είναι η εισαγωγή του πρώτου θερμοκηπίου διπλής λειτουργίας στον κόσμο, όπου εκτός από θερμοκήπιο θα λειτουργεί και ως σταθμός ηλιακής ενέργειας χωρίς την προσθήκη συμβατικών ηλιακών μονάδων», τόνισε ο Ν. Κανόπουλος, ενώ συνέχισε λέγοντας πως η τεχνολογία του συγκεκριμένου γυαλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε διάσταση θερμοκηπίου.

Το ειδικό γυαλί της Brite Solar θα αφήνει το 75% του φωτός που είναι αναγκαίο για την φωτοσύνθεση να περνάει ενώ τα μικροσκοπικά ηλιακά πάνελ που είναι ενσωματωμένα στο γυαλί θα παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται το θερμοκήπιο για να λειτουργήσει αυτόνομα.

Πηγή: Ypaithros.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση