Το κυκλοκόνιο πλήττει την επιτραπέζια ελιά της Χαλκιδικής

Η επιτραπέζια ελιά της Χαλκιδικής που εξάγεται σε ποσοστό 80% αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας του κυκλοκονίου, ενός μύκητα που πλήττει τα δέντρα και προκαλεί μειωμένη παραγωγή στις πεδινές περιοχές.

Το κυκλοκόνιο θα πλήξει και φέτος την παραγωγή και μάλιστα εκτιμάται πως θα προκαλέσει σε ορισμένα πεδινά πτώση της έως και κατά 70%, καθώς η ανάπτυξη του μύκητα είναι σε έξαρση.

Ο ήπιος χειμώνας και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας είναι οι κυριότεροι παράγοντες, που έχουν ευνοήσει το κυκλοκόνιο, προκειμένου αυτό να προσβάλλει αρκετά μεγάλο ποσοστό ελαιόδεντρων.

Η παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στη Χαλκιδική αφορά συνολικά σε 360.000 στρέμματα, με 6 εκατομμύρια ρίζες, σε όλη την περιφερειακή ενότητα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις παραθαλάσσιες καλλιέργειες με ελιές, όπου η εγκλωβισμένη υγρασία προκαλεί φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι και ολοσχερής.

Η απογύμνωση των δέντρων έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί ο καρπός και ενώ πολλά δέντρα έχουν ανθοφορία, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταστεί εφικτό να καρποφορήσουν, καθώς έχουν χάσει τα φύλλα τους.

Άμεση σχέση με την ανάπτυξη του κυκλοκονίου, που βρίσκει πρόσφορο κλιματικό έδαφος, έχει και η επιλογή των αγρών που φυτεύονται ελιές στη Χαλκιδική τα τελευταία χρόνια.

Η ελιά δεν καλλιεργούνταν παλαιότερα στα πεδινά τμήματα, αλλά η ζήτηση πράσινων ελιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, είχε ως συνέπεια την επέκταση των καλλιεργειών σε σημεία με περισσότερη υγρασία και άρα μεγαλύτερη «ευαισθησία» στο κυκλοκόνιο.

Έτσι, επί της ουσίας η επιλογή λιγότερο κατάλληλων αγρών για καλλιέργεια ελιάς, η πυκνότερη φύτευση ριζών σε σχέση με το παρελθόν και τα υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης και υγρασίας, ευνοούν την εμφάνιση του κυκλοκονίου και βέβαια τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι η μέση ετήσια ελληνική παραγωγή των επιτραπέζιων ελιών κυμαίνεται γύρω στούς 115.000 τόνους. Η κυριότερη επιτραπέζια ποικιλία είναι η κονσερβολιά, που είναι η πιο διαδεδομένη επιτραπέζια ποικιλία στην χώρα μας και δίνει περίπου το 50% της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην κεντρική Ελλάδα και σε άλλες περιοχές.

Η ελιά Χαλκιδικής ή γαϊδουρολιά έχει βάρος καρπού που φτάνει έως και τα 14 γραμμάρια και προορίζεται για την παραγωγή πράσινων ελιών ισπανικού τύπου και λαδιού (20% απόδοση).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση