Το μεγαλύτερο φωτοβολταικο πάρκο στην Ελλάδα

φωτοβολταϊκό πάρκο SELECTED VOLT ΑΕ(ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ).

Σημαντικά τα οφέλη  σε οικονομία και    περιβάλλον

Έξι μήνες λειτουργίας   συμπλήρωσε το μεγαλύτερο ) φωτοβολταϊκό πάρκο(10 MW, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.   H Selected Volt AE, θυγατρική της ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ, υλοποίησε μια σημαντική   επένδυση   στην περιοχή των Φαρσάλων Ν.Λαρίσης δίπλα στις εγκαταστάσεις των εκκοκκιστηρίων και κλωστηρίων της μητρικής εταιρείας. Τα έσοδα που περιμένει η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ από το φωτοβολταϊκό πάρκο αναμένεται να είναι άνω των 5,5 εκατομμυρίων ετησίως

 

Η συνολική παραγωγή ενέργειας ετησίως αναμένεται να ξεπερνάει τα 14 GWh. Η ενεργειακή αυτή απόδοση είναι αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη με πληθυσμό 10.800 κατοίκων ή 3.730 νοικοκυριά. Η βιωσιμότητα και ο εταιρικά υπεύθυνος χαρακτήρας του έργου είναι αξιοσημείωτος καθώς υποκαθιστά ηλεκτρική ενέργεια που εναλλακτικά θα παραγόταν από λιγνίτη και θα αποτρέψει έτσι την έκλυση στην ατμόσφαιρα περίπου 18.600 τόνων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Αυτή η εξοικονόμηση εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα είναι ισοδύναμη με τα οφέλη που παρέχουν 1 εκατομμύριο δέντρα ή 20.000 στρέμματα δάσους.

Σχεδιασμός  για νέα   έργα ΑΠΕ

 

Η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ έχει στόχο σε βάθος τριετίας να φτάσει εγκατεστημένη ισχύ άνω των 25 MW από μονάδες παραγωγής ΑΠΕ. Φιλοδοξεί να παράγει μέσω θυγατρικών εταιρειών, ενέργεια μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώνει στις εγκαταστάσεις της στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο.

Ήδη έχει στα χέρια της άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο 5,25 MW, από βιομάζα 4,5 MW, ενώ σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται και project περί των 4 MW από φωτοβολταϊκά σε στέγες των εγκαταστάσεων της.

Παράλληλα, εκτός από τα προαναφερθέντα, μελετά και άλλα σχέδια για νέες άδειες και έργα. Στις επιδιώξεις και στον σχεδιασμό της εταιρείας είναι επομένως η ανάπτυξη με σταθερά βήματα, όχι μόνο από φωτοβολταϊκά, αλλά και από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα οφέλη από το φωτοβολταϊκό  έργο είναι και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.  Βραχυπρόθεσμα, όχι μόνο δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας αλλά διασφαλίσθηκαν και υφιστάμενες θέσεις. Οι θέσεις αυτές σχετίζονται με την φάση της κατασκευής και της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου. Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η τοπική κοινωνία ωφελείται και μακροπρόθεσμα καθώς έχει πλέον μονάδα παραγωγής ενέργειας τόσο κοντά. Επιπλέον, η παραγωγή αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας  έχει πολύ χαμηλό κόστος σε σχέση με άλλες μορφές, συντηρώντας έτσι τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας, προάγοντας τη ζωή και τον πολιτισμό χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

«Ας μην ξεχνάμε πόσο κρίσιμες και σημαντικές είναι για την παγκόσμια οικονομία οι φθηνές πηγές ενέργειας.  Με το έργο αυτό η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ πιστεύει ότι συντελεί μακροπρόθεσμα  στην αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας και στην ανάπτυξη όχι μόνο αυτού του τόπου»   επεσήμανε  ο  πρόεδρος  και  διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ  Ευριπίδης  Δοντάς.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!