Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανακυκλώνει 18 υλικά: Από τηγανέλαια μέχρι... ακτινογραφίες

του Νίκου Αβουκάτου

Μην πετάτε το λάδι σας στον νεροχύτη, την αποχέτευση ή στα σκουπίδια, γιατί δημιουργούν πρόβλημα στο αποχετευτικό σύστημα, επιβαρύνουν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και αποτελούν μια από τις αιτίες ρύπανσης του νερού. Το λάδι αυτό ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται στις βιομηχανίες της σαπωνοποιίας και στην παραγωγή βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανακυκλώνονται 18 διαφορετικά υλικά. Το τελευταίο που προστέθηκε είναι το τηγανέλαιο, δηλαδή το λάδι που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα.

«Ανακυκλώνουμε τα τηγανέλαια για να συνδράμουμε και εμείς στον περιορισμό της απόρριψής τους στο Περιβάλλον. Συγκεκριμένα, ο κάθε πολίτης μπορεί να το αποθέσει στον γκρι κάδο που τοποθετήσαμε στο σημείο ανακύκλωσης, δίπλα στην έξοδο του υπόγειου χώρου στάθμευσης του Πανεπιστημίου. Ανακυκλώνουμε κάθε είδους λάδι (σπορέλαιο, πυρηνέλαιο, κ.λπ.). Χρειάζεται ο πολίτης να το αποθηκεύει σε ένα βάζο ή μπουκάλι, το οποίο ρίχνει στον ειδικό κάδο», λέει στη Greenagenda.gr ο Άρης Χατζηνικολάου, υπεύθυνος του γραφείου περιβαλλοντικής διαχείρισης (EMAS).

«Τα οφέλη είναι σημαντικά όπως για παράδειγμα η αγορά φυτικού υλικού ή η μίσθωση λεωφορείου για μετακινήσεις των φοιτητών σε ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηνικολάου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος, αν και μικρό, είναι σημαντικό το οικονομικό όφελος για το Πανεπιστήμιο καθώς τα υλικά πωλούνται σε εταιρείες ανακύκλωσης και με τα ελάχιστα χρήματα χρηματοδοτούνται δράσεις του Πανεπιστημίου π.χ. μίσθωση ενός λεωφορείου για τη μετάβαση των φοιτητών σε εργοστάσια ανακύκλωσης ή κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. «Ακόμη, να οργανώσουμε σεμινάρια ή να αγοράσουμε φυτικό υλικό για τον καλλωπισμό των χώρων του Πανεπιστημίου», τονίζει.

Το τηγανέλαιο είναι το 18ο υλικό που προστίθεται στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έχει μια Περιβαλλοντική Πιστοποίηση από το 2005. To 2016 βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 10 χρόνια συνεχούς και επιτυχούς πιστοποίησης.

Συνολικά, στο ΠαΜακ το 2019-20 ανακυκλώθηκαν:

 • 4.409kg χαρτί,
 • 271kg πλαστικό,
 • 1.580kg ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές/μέταλλο/αλουμίνιο,
 • 25kg CD και DVD,
 • 77kg μπαταρίες,
 • 160kg λαμπτήρες,
 • 306 τόνερ,
 • 6 μελανάκια,
 • 1.390kg πλαστικά καπάκια και
 • 60kg φελιζόλ.
 • Στα οργανικά απορρίμματα και στα ρούχα/παπούτσια/παιχνίδια δεν υπάρχει δυνατότητα μέτρησης, όπως επίσης και στο γυαλί, το οποίο τοποθετείται σε κάδο του δήμου Θες/νίκης.

Ακόμα, μέσα στη χρονιά ξεκίνησε η ανακύκλωση ακτινογραφιών στο ΠαΜακ.

Συνεχίστηκε, δε, καθ' όλη την διάρκεια του έτους, η διανομή επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών ανακύκλωσης στο προσωπικό και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου, προσφορά της ΕΕΑΑ, καθώς και η διανομή μικρών κάδων ανακύκλωσης χαρτιού στα γραφεία του ΠαΜακ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση