Το «πράσινο» δίκτυο του Δήμου Παύλου Μελά

Η 2η Συνάντηση εργασίας του Τοπικού Περιβαλλοντικού Δικτύου ''Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία-Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά'' έγινε πριν από λίγες ημέρες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της παρουσιάστηκαν τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες αποτελούν το κύριο πεδίο δραστηριοτήτων του Περιβαλλοντικού Δικτύου ενώ αναλύθηκε ο σκοπός.

«Μέσα από τη συνεργασία και τη βιωματική εκπαίδευση μπορεί  να υπάρξει ένα σχολείο ανοιχτό στην τοπική κοινωνία, ένα σχολείο που θα παρακολουθεί και θα αφουγκράζεται τις περιβαλλοντικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και θα προσαρμόζεται σε αυτές, ένα σχολείο που θα αξιοποιεί τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας για ένα καλύτερο περιβάλλον και αειφόρο ανάπτυξη ετοιμάζοντας τους αυριανούς ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά ενεργούς πολίτες» επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ανακύκλωσης και Πρασίνου Σάκης Λαζαρίδης.

Ειδικότερα  αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές οι παρακάτω ενότητες:

-Ελεύθεροι χώροι, Αειφορία στη γειτονιά μας

-Σχολικοί λαχανόκηποι, βοτανόκηποι

-Ορθή διαχείριση απορριμμάτων, Ανακυκλώνω για το συνάνθρωπο

Ανακοινώθηκαν οι ενδεικτικές ημερομηνίες περιβαλλοντικών δράσεων, οι οποίες προσφέρονται για την από κοινού υλοποίηση δραστηριοτήτων μεταξύ σχολικών μονάδων και περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής.

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

2-6 Απριλίου Let’s do it Greece

4-5 Μαΐου 3η Περιβαλλοντική Συνάντηση & Ημερίδα Απολογισμού 21 Μαΐου Τρέχουμε για τα στρατόπεδα

5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

dav

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις ενδεικτικών δράσεων, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους», παραθέτοντας το εύρος των δραστηριοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από μαθητές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πρόταση δράσης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης, που υιοθέτησε το πάρκο έξω από την αυλή του σχολείου και σχεδιάζει την ανάπλασή του. Η συνεργασία της εναλλακτικής κοινότητας ''Πελίτι'' και των Περιαστικών Καλλιεργητών Καρατάσιου με τα σχολεία που ετοιμάζουν σχολικούς λαχανόκηπους. Η συνέχιση του προγράμματος Ανακυκλώνω για το συνάνθρωπο για την αγορά ηλεκτρικού αναπηρικού αμαξιδίου από τη συλλογή καπακιών και η προώθηση της Ορθής Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Επιπλέον. κατατέθηκαν προτάσεις περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου και ακολούθησε συζήτηση ως προς τη συνεργασία και υλοποίηση των περιβαλλοντικών δράσεων, αλλά και την αποτελεσματικότητα του Δικτύου και αντίστοιχων πρωτοβουλιών.Το τοπικό περιβαλλοντικό δίκτυο Δήμου Παύλου Μελά αποσκοπεί αφενός στην ενεργοποίηση και ενθάρρυνση των μαθητών σε επίπεδο εκπαίδευσης και αφετέρου στην ανάληψη καινοτόμων συνεργατικών δράσεων για ένα καλύτερο και αειφόρο περιβάλλον.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και σχολικών μονάδων. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ανακύκλωσης και Πρασίνου Σάκης Λαζαρίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Χριστοδούλου, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού Δημήτρης Λαλές, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Άκης Αράπογλου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας Γιώργος Ασλανίδης, η Βίκη Ιππέκη Υπεύθυνη Π.Ε. Δ/νσης Π.Ε. Δυτ,Θεσ/νίκης, η Δέσποινα Μιχελάκη Υπεύθυνη Π.Ε. Δ/νσης Δ.Ε. Δυτ.Θεσ/νίκης και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Υφαντής εκπρόσωπος του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση