Το «πράσινο» και «έξυπνο» νέο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Στο 70% ανέρχεται το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας στο "πράσινο" νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει κατασκευαστεί με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και διαθέτει προβλέψεις και αυτοματισμούς που συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Την παρουσίαση του κτηρίου έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, σε σπουδαστές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Έξυπνες Πόλεις - Έξυπνη Ενέργεια».

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιουτίκας, το νέο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί της 26ης Οκτωβρίου καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο έκτασης 10.200 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε ιστορικά κτηριακά συγκροτήματα της πόλης, όπως είναι ο «Μύλος» και το «Φιξ». Εκεί συνδυάζονται το παλιό με το καινούριο, καθώς το νέο κτήριο είναι κατασκευασμένο σε μοντέρνα, λιτή αρχιτεκτονική, σε σχήμα «Γ» ενώ παραμένουν στο χώρο τα τρία διατηρητέα της εταιρείας φωταερίου, για τα οποία αναζητείται χρηματοδότηση προκειμένου να αξιοποιηθούν.

Οι ενεργειακές ανάγκες του νέου κτηρίου σε θέρμανση και ψύξη καλύπτονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τη γεωθερμία ενώ η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως του 70% σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Το συγκεκριμένο γεωθερμικό σύστημα, που διαθέτει σωληνώσεις συνολικού μήκους 42 χιλιομέτρων κάτω από τη θεμελίωση του κτηρίου, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτός από το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη γεωθερμική εγκατάσταση, μέχρι στιγμής, σε δημόσιο κτήριο στη χώρα, εφαρμόζει και πρωτοποριακές μεθόδους με συνδυασμούς γεωεναλλακτών.

Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί ενισχυμένες θερμομονώσεις στο κέλυφος του κτηρίου, χρησιμοποιήθηκαν ενεργειακοί υαλοπίνακες που δυσκολεύουν τη μετάδοση της θερμότητας από ένα θερμό σε ένα ψυχρό μέρος, χρησιμοποιήθηκαν λαμπτήρες οικονομίας και εγκαταστάσεις ώστε να μειωθεί έως και 40% η κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό στο κτήριο ενώ λειτουργεί κεντρικό σύστημα ελέγχου για όλο το κτήριο και τις λειτουργίες του.

Με αυτό, επιτυγχάνεται η παρακολούθηση και η στόχευση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για τη συντήρησή του. Το σύστημα αποτελείται από 17 ψηφιακούς ελεγκτές, 600 σημεία εισόδου και 210 σημεία εξόδου κι από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με το κατάλληλο λογισμικό. Ελέγχει τις κλιματιστικές μονάδες, το λεβητοστάσιο, τις αντλίες θερμότητας με εκμετάλλευση της γεωθερμίας, ενώ πραγματοποιεί μέτρηση και καταγραφή των ηλεκτρικών μεγεθών, επιτηρεί τη λειτουργία της μέσης και χαμηλής τάσης, ελέγχει τον εξαερισμό του υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, επιτηρεί την κατάσταση και συνεργάζεται με το σύστημα πυρανίχνευσης και επίσης επιτηρεί την κατάσταση όλων των κρίσιμων συστημάτων  του κτιριακού συγκροτήματος.

Για τη εξωτερική σκίαση του κτηρίου τοποθετήθηκαν οριζόντιες περσίδες από έλασμα αλουμινίου στον νότιο- νοτιοδυτικό προσανατολισμό του κτηρίου, με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, ενώ η περιστροφή των περσίδων γίνεται με ηλεκτροκινητήρα ελεγχόμενο από διαφορικό φωτοκύτταρο.

Λειτουργεί, παράλληλα, μετεωρολογικός σταθμός για τον προσδιορισμό της πραγματικής θέσης του ήλιου σε σχέση με τον προσανατολισμό του κτηρίου, με χρήση GPS, ώστε να γίνεται αυτόματη ρύθμιση των σκιάστρων για την αποδοχή - τον χειμώνα- ή την απόρριψη - το καλοκαίρι- της εισόδου της ηλιακής ενέργειας στους χώρους.

Στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου λειτουργεί σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στον οποίο οι πολίτες μπορούν να φορτίζουν δωρεάν τα οχήματά τους για δύο χρόνια. "Έχουν έρθει αρκετά αυτοκίνητα ήδη. Έχει έρθει και το πρώτο Tesla, ένας Γερμανός επισκέπτης ήρθε πριν από δύο μήνες στο κτήριο της Περιφέρειας και με χαρά του παρείχαμε αυτή την υπηρεσία" σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης. Το κτήριο διαθέτει, επίσης, φυτεμένο δώμα έκτασης τριακοσίων, περίπου, τετραγωνικών μέτρων που συμβάλλει στη θερμομόνωση και τη σκίαση τμήματος του κτηρίου.

«Πρόκειται για ένα "έξυπνο" κτήριο που εξοικονομεί ενέργεια, δεν διαθέτει καθόλου διακόπτες αλλά φωτοκύτταρα ενώ σε αυτό, ο φωτισμός και η θέρμανση ενεργοποιούνται αυτόματα. Παράλληλα η Περιφέρεια προωθεί τις ενέργειες για την πιστοποίησή του μέσω της οποίας θα ενταχθεί το κτήριο στον ενεργειακό χάρτη όλου του κόσμου» σχολίασε ο κ. Γιουτίκας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.