Το πρώτο 24ωρο της «Ζωής» στις Κυκλάδες μετά την απελευθέρωσή της (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον στη Νάξο η «Ζωή», μια θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε βρεθεί εξαντλημένη σε παραλία του νησιού και νοσηλεύτηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η χελώνα, υγιής πλέον, φέρει πομπό παρακολούθησης GPS χορηγία του Cyclades Preservation Fund, για την προστασία της αλλά και για επιστημονικούς σκοπούς.

Ο σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου Naxos Island Wildlife Protection μαζί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και το Cyclades Preservation Fund έδωσαν την ευκαιρία στην "Ζωή" να κολυμπήσει ξανά πίσω στη θάλασσα, ενώ την απελευθέρωσή της στο νερό παρακολούθησε πλήθος κόσμου, αρκετοί μαθητές, ο νέος λιμενάρχης του νησιού και ο εκπρόσωπος του Δασοκομείου. Η χελώνα, με τον πομπό ενσωματωμένο στην πλάτη της, δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να βρει τον δρόμο της.

«Πέρασε το πρώτο 24ωρο από την απελευθέρωσή της και διαπιστώσαμε ότι κινήθηκε βόρεια της Πάρου και κατευθύνεται σήμερα στα νοτιοανατολικά του νησιού. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς όλα πηγαίνουν καλά με την παρακολούθηση και την πορεία της», είπε στη Greenagenda.gr o Γιάννης Ορφανός, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος σε τρία χρόνια, αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ταξιδιού της «Ζωής» στη Μεσόγειο, σημείωσε ο Δημήτρης Φιτίλης, Ωκεανογράφος και Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν σε θαλάσσιες χελώνες άλλοι δώδεκα ίδιοι πομποί και ακόμη είκοσι διαφορετικού τύπου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση