Το φιλόδοξο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τα απορρίμματα

Δύο νέες μονάδες επεξεργασίας βιοαποδομήσιμων, 4-5 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, δημιουργία δικτύου «Πράσινων Σημείων» σε όλους τους δήμους και χωριστό δίκτυο συλλογής έντυπου χαρτιού περιλαμβάνει το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το «καυτό» θέμα των ΧΥΤΥ παραπέμπεται σε ειδική μελέτη, με τα ανενεργά λατομεία να προκρίνονται ως οι καταλληλότεροι χώροι. Ο φιλόδοξος τελικός στόχος, πάντως, είναι το 2020 να οδηγείται σε ταφή μόλις το 22% των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής εγκρίθηκε προ ημερών και από τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και κατατέθηκε εκ νέου στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προς έγκριση. Το σχέδιο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 408 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. για τις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Οι συνολικοί στόχοι του σχεδίου είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, καθώς προβλέπει ότι το 2020 θα οδηγείται σε τελική ταφή μόνο το 22% των απορριμμάτων. Τα υπόλοιπα θα ανακτώνται είτε μέσω προδιαλογής (53%), ή έπειτα από επεξεργασία των σύμμεικτων (25%).

Κομβικής σημασίας στον νέο σχεδιασμό για την Αττική είναι η «εκτροπή» των βιοαποδομήσιμων. Τελικός στόχος είναι η χωριστή συλλογή 1.079.351 τόνων ετησίως, το 40% μέσω δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων, το 67% μέσω δικτύου συλλογής χαρτιού και το 34% από επεξεργασία των κοινών (σύμμεικτων) σκουπιδιών. Η επεξεργασία θα γίνεται σε δύο νέες μονάδες, σε Γραμματικό και Μέγαρα.

Το κύριο βάρος θα πέσει στα «Πράσινα Σημεία», δηλαδή οργανωμένους χώρους μέσα ή έξω από τον αστικό ιστό όπου θα προωθούνται διαφορετικά είδη ανακύκλωσης/ανάκτησης. Το σχέδιο προβλέπει τουλάχιστον ένα «Πράσινο Σημείο» ανά δήμο και στους μεγάλους δήμους να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός ανά δημοτικό διαμέρισμα. Παράλληλα το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ενός δικτύου χωριστής συλλογής για τους «μεγάλους παραγωγούς» (όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, στρατόπεδα, νοσοκομεία, λαϊκές αγορές). Επίσης οι δήμοι θα πρέπει να αναπτύξουν το δικό τους δίκτυο συλλογής σε επιλεγμένες ζώνες και να ενθαρρύνουν την οικιακή κομποστοποίηση. Ειδικά για το έντυπο χαρτί, ζητούμενο είναι η χωριστή συλλογή του είτε από νέο εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης, ή/και μέσω των «Πράσινων Σημείων» και των δήμων.

Οσον αφορά την ταφή, που είναι και το κρίσιμο ζήτημα κάθε σχεδιασμού για τα απορρίμματα στη χώρα μας (λόγω εκτιμώμενων αντιδράσεων), το ΠΕΣΔΑ δεν προχωρά σε σαφή καθορισμό θέσεων, αλλά παραπέμπει το θέμα της χωροθέτησης το ζήτημα σε ειδική μελέτη. Αναφέρει όμως ότι για τη δημιουργία δικτύου νέων ΧΥΤΥ (για κάλυψη των αναγκών της επόμενης 20ετίας) θα δοθεί προτεραιότητα σε «εξοφλημένα ανενεργά λατομεία-μεταλλεία που καταγράφηκαν από τον Οργανισμό Αθήνας το 2013», αθροιστικά για υποδοχή έως 12 εκατ. κυβικών μέτρων. Η λίστα του Οργανισμού περιλαμβάνει 65 ανενεργά λατομεία, εκ των οποίων τα 14 δημόσια.

Επίσης σημαντικό ζήτημα είναι και η χωροθέτηση νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Το σχέδιο προβλέπει εκτός από την αναβάθμιση και επέκταση του ΕΜΑΚ Λιοσίων, τη δημιουργία μιας ή δύο μονάδων στον κεντρικό τομέα (δυναμικότητας 260.000 τόνων ετησίως) και μιας μονάδας στην περιοχή του Πειραιά (180.000 τόνων ετησίως), με προτεραιότητα στους χώρους που είχαν ήδη αδειοδοτηθεί για σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων («φωτογραφίζοντας» έτσι περιοχές).

Επίσης, μια στη νότια Αττική (έως 150.000 τόνους ετησίως) και μια στο Γραμματικό (έως 60.000 τόνους ετησίως).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι προβλέπει μονάδα ενεργειακής ανάκτησης για μεταχειρισμένα ελαστικά, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για μονάδα καύσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση