Το Όσλο απαγορεύει προσωρινά την κυκλοφορία αυτοκινήτων με diesel κινητήρες

Οι δημοτικές αρχές του Όσλο ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν προσωρινά από αύριο Τρίτη 17/1/2017 έως την Πέμπτη 19/1/2017 την κυκλοφορία των οχημάτων με κινητήρες diesel προκειμένου να περιορίσουν την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση εν μέσω επικρίσεων από τους αυτοκινητιστές που μόλις πριν λίγα χρόνια ενθαρρύνονταν από τις αρχές να αγοράσουν πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Η προσωρινή απαγόρευση, η οποία θα ισχύσει στους δρόμους του δήμου, αλλά όχι στους μεγάλους εθνικούς οδικούς άξονες που διασχίζουν τη νορβηγική πρωτεύουσα, θα ισχύει για δύο ημέρες καθώς από την Πέμπτη αναμένεται βελτίωση των ατμοσφαιρικών συνθηκών, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο δήμος του Όσλο.

Για το διάστημα των δύο ημερών οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.500 κορωνών το οποίο αντιστοιχεί σε 166 ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που το Όσλο θέτει σε εφαρμογή αυτή την απαγόρευση, η οποία είχε υιοθετηθεί κατ΄αρχήν τον Φεβρουάριο του 2016 από το δημοτικό συμβούλιο που κατά πλειοψηφία απαρτίζεται από Εργατικούς και Οικολόγους.

«Στο Όσλο, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και αυτούς που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι επειδή ο αέρας είναι υπερβολικά επικίνδυνος για να τον αναπνέουν», εξήγησε στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης η οικολόγος δημοτική σύμβουλος Λαν Μαρί Νγκουγέν Μπεργκ.

Η ανακοίνωση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας προκάλεσε θυμό σε ορισμένους αυτοκινητιστές, μόλις το 2006 από τις νορβηγικές αρχές να επιλέξουν κινητήρες diesel που τότε θεωρούνταν πιο φιλικοί για το περιβάλλον από τους κινητήρες βενζίνης.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Ιρένε Σινιόρα Μάιερ Τζιότας η οποία με αφορμή την απόφαση έγραψε στη σελίδα Facebook της εφημερίδας Verdens Gang (VG) «Αποφασίστε. Δεν πάει πολύς καιρός που το diesel προτεινόταν στη θέση της βενζίνης από τον Γενς Στόλτενμπεργκ, (πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας και σήμερα επικεφαλής του ΝΑΤΟ). Δεν είναι σίγουρο ότι ξέρετε πραγματικά τι είναι καλύτερο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, τα αιωρούμενα σωματίδια προκαλούν τον πρόωρο θάνατο 185 ανθρώπων κάθε χρόνο στο Όσλο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση