Το GreenWave Festival επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη πιο φιλειρηνικό από ποτέ

του Νίκου Αβουκάτου

Για 7η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται φέτος, από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, το GreenWave Festival, μια εναλλακτική οικολογική γιορτή, που διοργανώνει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με δεκάδες οργανώσεις, δίκτυα και ομάδες της πόλης.

Από το 2011 άρχισε συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους κάθε Σεπτέμβριο, που ελεύθερα και αυτόνομα συνεργάζονται, συνδιαλέγονται, επικοινωνούν, δρουν και αντιμετωπίζουν προβλήματα τοπικά, επιβίωσης, περιβάλλοντος, έμπρακτης αλληλεγγύης.

Η θεματολογία του Φεστιβάλ έχει πάντα επίκεντρο θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το περιβάλλον. Έτσι φέτος επιλέχθηκε το ζήτημα της ειρήνης το οποίο εμπεριέχει σαφώς οικολογική διάσταση. Το, δε, σύνθημα; «Δεν υπάρχει Δρόμος για την Ειρήνη, η Ειρήνη είναι ο Δρόμος». Το ρητό, δηλαδή, του σπουδαίου Μαχάτμα Γκάντι.

Το GreenWave Festival είναι ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ, μια πολύχρωμη γιορτή με κύριο άξονα τη στήριξη των οικολογικών πρωτοβουλιών και την κοινωνική αλληλεγγύη.

greenwave (700 x 433)

Αυτό εκφράζεται ξεκάθαρα σε κάθε χώρο δρώμενων του Φεστιβάλ. Στις επιλογές στησίματος των υποδομών με ευρεία ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, με χαμηλό ενεργειακό κόστος, με φιλικά υλικά στο βαθμό του εφικτού. Στη θεματολογία των εκδηλώσεων είτε πρόκειται για ομιλίες είτε για εργαστήρια παιδιών και μεγάλων. Στην κουζίνα με το vegan μενού. Στην προώθηση της ανακύκλωσης σε όλους τους χώρους του και το οικο-μπαζάρ του Φεστιβάλ με εκθέτες και εκθέτριες που έχουν σαφή οικολογικό προσανατολισμό.

«Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς ή χειροτέχνες, κάτι που από μόνο του αποτελεί οικολογική επιλογή. Ελάχιστη προϋπόθεση εδώ και χρόνια είναι ο περιορισμός χρήσης του πλαστικού. Είτε πρόκειται για τα ίδια τα εκθέματά τους είτε για τη συσκευασία τους. Εξάλλου ένας από τους όρους για την υποβολή αίτησης συμμετοχής τους (ήδη από το 2014) είναι η δέσμευση στη μη χρησιμοποίηση πλαστικής τσάντας. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής τόσο σε αριθμό όσο και σε ποικιλία εκθεμάτων η επιλογή και η αξιολόγησή τους είναι αρκετά σύνθετη με πολλά διαφορετικά κριτήρια», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Νίκος Γιαννακόπουλος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Greenwave Festival.

Οι άξονες κριτηρίων για την επιλογή και της αξιολόγηση των εκθετών γίνεται με βάση το είδος και τον τρόπο που παράγουν και διακινούν τα δημιουργήματά τους:

-       Σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες και τη βασική παραγωγή τους:

Αποφυγή χρήσης επικίνδυνων, επιβλαβών, ρυπογόνων υλών και ουσιών, καθώς και πρώτων υλών που δεν επανακτώνται τόσο κατά την καλλιέργεια όσο και κατά την παρασκευή, κατασκευή και αποθήκευση των προϊόντων/δημιουργιών

-       Σε ό,τι αφορά την ενέργεια:

Δαπάνη και είδος ενέργειας για τη παραγωγή της πρώτης ύλης και των προϊόντων και γενικότερα ο βαθμός εξάντλησης των φυσικών ενεργειακών πόρων σε παράλληλη σχέση με την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

-       Σε ό,τι αφορά την συσκευασία, τον τρόπο διακίνησης και  το είδος της παραγωγικής σχέσης:

Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας-μεταφοράς-διακίνησης, καθώς και επίπεδο παραγόμενων μη βιοδιασπώμενων αποβλήτων. Επίπεδο παραγωγικών σχέσεων (π.χ. σχέσεις εξαρτημένης εργασίας ή μη) και τρόπος προώθησης και διακίνησης προϊόντων.

-       Σε ό,τι αφορά τις καινοτόμες οικολογικές δράσεις:

Προώθηση καθαρών φυσικών υλικών, τεχνολογιών καθώς και οικολογικών καινοτομιών ή προώθηση υλικών εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού χαρακτήρα, η διατήρηση διάσωση σπόρων και  ποικιλιών.

«Για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης δεν απαιτούμε να πληρούνται όλοι οι όροι αλλά οι περισσότεροι κατά το δυνατόν. Πρόθεσή μας είναι να προβάλλουμε και να επιβραβεύσουμε αυτούς με το «οικολογικότερο» αποτύπωμα, ευελπιστώντας να λειτουργήσουν σαν παράδειγμα και σαν πρόκληση για τους υπολοίπους που έχουν λιγότερο οικολογικό προφίλ» σημείωσε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Το Greenwave Festival είναι το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα που το 2015 υιοθέτησε αποκλειστικά vegan κουζίνα.

«Βιώνουμε ήδη μία πολύ σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση και το ερώτημα πλέον δεν είναι πώς θα την αποτρέψουμε αλλά πώς θα μειώσουμε και θα διαχειριστούμε τις συνέπειες που είναι ήδη ορατές. Η εκτροφή ζώων για τη διατροφή είναι από τις σημαντικότερες ανθρωπογενείς πηγές καταστροφής του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εκτροφή ζώων αποτελεί βασική πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μόλυνσης των υδάτων», εξήγησε η Δήμητρα Πανίδου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής Greenwave Festival.

Παράλληλα είναι από τους κύριους συντελεστές στη χρήση και υποβάθμιση της γης καθώς και σε μία πλειάδα οικολογικών προβλημάτων όπως την αποψίλωση των τροπικών δασών και τις νεκρές ζώνες των ωκεανών, την απώλεια βιοποικιλότητας και την εξαφάνιση ειδών. «Αν συμπεριλάβουμε όλους τους πόρους που πηγαίνουν στην εκτροφή ζώων για τροφή (ορυκτά καύσιμα, πόσιμο νερό, ζωοτροφές κ.α.) αποκαλύπτεται ότι η κτηνοτροφία συνιστά μία πολύ  αναποτελεσματική, δαπανηρή και σπάταλη χρήση των ήδη περιορισμένων φυσικών μας πόρων. Η μετάβαση σε μία vegan διατροφή κάνει τεράστια διαφορά στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της παγκόσμιας ανθρώπινης δραστηριότητας επειδή απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια και φυσικούς πόρους. Έχουμε μόνο έναν πλανήτη και ένα πεπερασμένο όριο φυσικών πόρων και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε υιοθετώντας την vegan διατροφή», προσθέτει η ίδια.

«Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη της vegan διατροφής στο περιβάλλον αλλά και για τα δικαιώματα των ζώων και γι' αυτό τον λόγο φέτος η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη συλλογικότητα Vegan Thessaloniki διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα "Η ειρήνη ξεκινάει από το πιάτο μας" με ομιλήτρια την Βίκυ Αλεξανδράκη, Βιολόγος – Νευροβιολόγος, η οποία θα μας ενημερώσει για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της εκμετάλλευσης των μη ανθρώπινων ζώων για τροφή, ένδυση αλλά και για κάποιες από τις ποιότητες των μη ανθρώπινων ζώων όπως είναι η ανεπτυγμένη συναισθηματική τους νοημοσύνη, που γεννούν σοβαρά ηθικά ζητήματα σχετικά με την στάση μας απέναντι σ' αυτά», τόνισε η κ. Πανίδου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής Greenwave Festival.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Live and let live» του Marc Pierschel το οποίο εξετάζει συνολικά τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, τους ηθικούς λόγους που οδηγούν κάποιον στο υιοθετήσει τον vegan τρόπο ζωής αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν στο περιβάλλον και στην υγεία επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο ζωής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.