Το Microclimatic Heat Shelter θέλει να «δροσίσει» την Αθήνα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η δημιουργία μικροκλιματικών συνθηκών στο κέντρο των πόλεων, που έχουν περιβαλλοντικό, αλλά και «κοινωνικό» χαρακτήρα, αποτελεί τον στόχο της πρωτοβουλίας του Microclimatic Heat Shelter, της κινητής μονάδας «καταφυγίου», που κατασκεύασε η ομάδα The Laboratory for Microclimates από την Ολλανδία, των καλλιτεχνών Annechien Meier και Gert-Jan Gerlach.

Το Microclimatic Heat Shelter παρουσιάζεται στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ σε δημόσιο χώρο, στο κέντρο της Αθήνας.

Από το 2012 όταν και ιδρύθηκε, το Laboratory for Microclimates ερευνά τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το αστικό ή αγροτικό περιβάλλον.

Στα έργα του στον δημόσιο χώρο, όπως κινητοί κήποι σε κεντρικές πλατείες μεγάλων πόλεων, μελετώνται τοπία αστικού περιβάλλοντος σε σχέση με το πώς ζει και εργάζεται σ΄ αυτά ο σύγχρονος άνθρωπος. Κεντρικό θέμα στα έργα του αποτελεί το κλίμα και το μικροκλίμα με μια ευρύτερη έννοια.

Στο πλαίσιο αυτό, τα project του έχουν διπλή λειτουργία: αφενός εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά ενός μικροκλίματος, για παράδειγμα ενός προστατευμένου κήπου δίπλα σε ένα κτήριο, και αφετέρου αναλαμβάνουν το ρόλο ενός «κοινωνικού μικροκλίματος» καλώντας ανθρώπους με κοινό στόχο να αποτελέσουν ένα πυρήνα μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Από το 2017 το Laboratory for Microclimates ξεκίνησε την έρευνα του στο κέντρο της Αθήνας εξετάζοντας διαφορετικές παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, ο αέρας, το νερό και η βλάστηση, οι κοινωνικές και οι αστικές δομές.

Ο βοτανολόγος Διονύσης Μέρμηγκας από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η Δρ. Δήμητρα Φούντα, ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέληξαν στην ιδέα της κατασκευής μιας κινητής μονάδας δροσιάς, για όλους τους πολίτες της Αθήνας, η οποία λειτουργεί με «πράσινη» τεχνολογία προσφέροντας ένα δροσερό μικροκλίμα, μερικούς βαθμούς Κελσίου πιο δροσερό από το εξωτερικό περιβάλλον. Η εγκατάσταση κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά και φυσικούς πόρους.

Το Microclimatic Heat Shelter λειτουργεί επίσης και ως ένα κοινωνικό μικροκλίμα, όπου οι Αθηναίοι μπορούν να συναντηθούν, να χαλαρώσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες.

Στόχος της εγκατάστασης είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση, προκειμένου να μειώσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, αλλάζοντας το δικό τους προσωπικό περιβάλλον.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση