Τραυμάτισαν φλαμίνγκο στην Ηλεία - Φήμες για άλλα δέκα νεκρά (φωτο)

Στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Πτηνών στην Αίγινα μεταφέρθηκε ένα φλαμίνγκο που βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής τραυματισμένο σε έκταση της πρώην λίμνης Μουριάς στον Πύργο. Κυνηγοί αντιλήφθηκαν πως το άγριο πτηνό ήταν τραυματισμένο σε έκταση που είχε καλυφθεί με νερά από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Το γεγονός καταδίκασε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου.

Όπως μεταδίδει το Ileialive.gr, κυνηγοί που βρίσκονταν στη περιοχή εντόπισαν το τραυματισμένο πτηνό και μπήκαν μέσα στο νερό για να το σώσουν. Διαπίστωσαν πως έφερε τραύμα από πυροβολισμό στην αριστερή φτερούγα. Επικοινώνησαν με το Κέντρο Προστασίας Άγριων Πτηνών και αφού πήραν οδηγίες για την περίθαλψή του, προετοίμασαν τo πως θα μεταφερθεί μέσω ΚΤΕΛ, όπου χθες το μεσημέρι έφτασε και παρελήφθη στην Αθήνα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ένα σμήνος από 11 φλαμίνγκο επέλεξε την περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς. Άγνωστοι τα πυροβόλησαν και σκότωσαν τα δέκα εξ αυτών και μόλις ένα γλίτωσε βαριά τραυματισμένο. Το πανέμορφο αυτό άγριο πτηνό μπόρεσε να σταθεί όρθιο όμως αργότερα λόγω των τραυμάτων του κατέρρευσε. Εκτιμάται πως στο πέρασμά τους από την περιοχή τα φλαμίνγκο βρήκαν ως καταφύγιο την πλημμυρισμένη λίμνη Μουριάς που τελικά δεν αποδείχθηκε φιλόξενη και τα περισσότερα "εκτελέστηκαν"...

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος, καταδίκασε το γεγονός αυτό κάνοντας λόγο για ασυνείδητους και ανεγκέφαλους που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κυνηγοί, μέλη της κυνηγετικής οικογένειας. «Πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ένα προστατευόμενο είδος, ένα φλαμίνγκο, που δεν έχει κανένα νόημα σαν ενέργεια και αξία. Τι δηλαδή κάνουμε σκοποβολή με άγρια πτηνά; Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Δεν χαρακτηρίζεται κάποιος κυνηγός. Είμαι απίστευτα εκνευρισμένος με το περιστατικό. Κάποιος κυνηγός είδε το τραυματισμένο πτηνό και μπήκε στο νερό να το περισυλλέξει και το έστειλε στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Πτηνών στην Αίγινα. Πιστεύω να είναι το τελευταίο και μεμονωμένο συμβάν. Δυστυχώς έχουμε γίνει αποδέκτες τέτοιων καταγγελιών κατά καιρούς, πολύ σπάνια, αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι υπάρχουν στις μέρες μας άνθρωποι που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Δεν ξέρω ποιος χαρακτηρισμός θα ταίριαζε στον άνθρωπο που έκανε αυτή την ενέργεια. Σίγουρα δεν είναι κυνηγός όμως. Καλώς τους συναδέλφους όπου βρίσκονται να είναι προστάτες αυτών των ειδών και του περιβάλλοντος, γιατί τελικά ο κυνηγός πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον γιατί αυτό είναι που του δίνει και το κυνήγι. Η πλειοψηφία των δράσεων των κυνηγετικών συλλόγων και οργανώσεων είναι στις βελτιώσεις βιότοπων και στη θηροφύλαξη. Καταλαβαίνεται πως είμαστε στην αρχή της κυνηγετικής περιόδου που σημαίνει πως οι θηροφύλακες δεν μπορούν να βρίσκονται παντού. Εμείς πρέπει να παίξουμε το ρόλο του προστάτη αυτών των ειδών που απαγορεύεται το κυνήγι του. Για άλλη μια φορά καλώ τους κυνηγούς να εφαρμόζουν τους νόμους και τους κανόνες ασφαλείας και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι εφαρμόζουμε τη ρυθμιστική για να έχουμε κυνήγι και στο μέλλον. Το θέμα είναι όχι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο…» δήλωσε μεταξύ άλλων.

2

Αποτροπιασμός από τους κυνηγούς Πελοποννήσου

Από την πλευρά της, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τo περιστατικό, εκτιμώντας ότι ο δράστης δεν ανήκει στην κυνηγετική οικογένεια, καθώς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «κανείς ευσυνείδητος κυνηγός δεν θα προέβαινε στην πράξη αυτή πυροβολώντας ένα τέτοιο πτηνό που αποτελεί ένα κόσμημα της πανίδας μας».

3

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, άμεση ήταν η ανταπόκριση των κυνηγετικών οργανώσεων για το θέμα αυτό και ήδη από χθες, άνδρες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής έχουν εντατικοποιήσει τις περιπολίες τους στην συγκεκριμένη περιοχή.

«H Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή που προσβάλλει βάναυσα την κυνηγετική οικογένεια και κάνει γνωστό, πως προσφέρει το ποσό των 2.000 ευρώ σε οποιονδήποτε δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να εντοπιστεί και να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη αυτός ο ασυνείδητος οπλοφόρος, τιμωρούμενος παραδειγματικά», καταλήγει η Ομοσπονδία.

4 5 6

Πηγή φωτογραφιών: Ileialive.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.