Τσίπρας για Παύλου Μελά: Ένας πνεύμονας πρασίνου στα χέρια των πολιτών

του Νίκου Αβουκάτου

Τη σύσταση φορέας διαχείρισης του έργο δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή εκδήλωση της παράδοσης σχεδίου παραχώρησης του στρατοπέδου Παύλου Μελά στον Δήμο και τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρόκληση την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου. Μίλησε για την ιστορικότητα του χώρου για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποδίδεται σήμερα «στους πολίτες για ελεύθερη διαχείριση από την τοπική κοινωνία». «Σήμερα έχουμε μια λύση που δίνει στο δημόσιο χώρο όλα τα στρέμματα της περιοχής, προκειμένου να δημιουργηθεί εδώ ένας πνεύμονας πρασίνου για τη δυτική Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εδώ τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν βόλτα και να παίξουν, να απολαύσουν συναυλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα».

«Για εμάς δεν είναι όλα ζήτημα κερδών και ζημιών, υπάρχει το ανεκτίμητο της ζωής», συνέχισε ο ίδιος και τόνισε πως «η κυβέρνηση θα στηρίξει τον δήμο στη διαμόρφωση του πάρκου».

«Η έκταση των 336 στρεμμάτων παραχωρείται για 99 χρόνια στο Δήμο για ελεύθερη χρήση. Η σημερινή λύση δίνει στο δημόσιο χώρο όλα τα διαθέσιμα στρέμματα. Αντίθετα, τα προηγούμενα σχέδια οδηγούσαν στη διάσπαση  του ενιαίου χώρου και στην οικοδόμηση των 52 στρεμμάτων», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολύχρονες προσπάθειες της εκάστοτε δημοτικής αρχής ενώ επανέλαβε αρκετές φορές τον καθοριστικό ρόλο που είχαν τα κινήματα της πόλης στην υπόθεση του στρατοπέδου. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «τα κινήματα είναι το οξυγόνο της κοινωνίας».

Υπογράμμισε, δε, ότι το στρατόπεδο θα μετατραπεί σε ένα μητροπολιτικό πάρκο, πνεύμονα πρασίνου, πολιτισμού αλλά και ψυχαγωγίας. «Καταφέραμε να συνεννοηθούμε και να αποτρέψουμε την προηγούμενη μη επιθυμητή εξέλιξη με την καλή διάθεση, όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας», είπε.

Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι υπάρχει  η πολιτική βούληση για τη στήριξη των έργων αξιοποίησης και ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εξήρε τον ρόλο των επιτροπών των πολιτών. Τόνισε, μάλιστα, ότι «θα είναι ένα μητροπολιτικό πάρκο, σημείο αναφοράς για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και την Ελλάδα».  Ευχαρίστησε, παράλληλα, τον Δήμο Παύλου Μελά για την παραχώρηση των διαμερισμάτων.

Ακόμη, αναφερόμενος στην ιστορική σημασία του χώρου, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι στα δύο μεγάλα κτήρια που υπάρχουν θα λειτουργήσουν ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης αλλά και ένα Μουσείο στη μνήμη του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Τέλος, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης αναφέρθηκε στους αγώνες που έγιναν για 15 χρόνια από τον Δήμο και τους πολίτες. Σημείωσε, δε, ότι «ο χώρος θα αποτελέσει μια ανάσα πρασίνου και ένα μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη την πόλη, ενώ υπογράμμισε ότι «ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο για το πρώην στρατόπεδο».

Να σημειωθεί ότι ο δήμος θα παραχωρήσει στο Ταμείο της Εθνικής Άμυνας 83 έτοιμα διαμερίσματα που έχει στη κυριότητα του για τη στέγαση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση