Υπεγράφη η εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά

«Τέλος» δόθηκε σήμερα στη μακρά πορεία των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία CETA. «Πρόκειται για μία σημαντική ημέρα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τον Καναδά. Όλα επιτέλους τελείωσαν», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι «σήμερα μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου προτύπου». Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για τουλάχιστον επτά χρόνια, έως ότου καταλήξουν στο τελικό κείμενο συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της CETA, δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, φωνάζοντας συνθήματα κατά της συμφωνίας και κρατούσαν πανό με το σύνθημα «οι πολίτες πάνω από τις πολυεθνικές».

Η CETA πέρασε δια πυρός και σιδήρου τις τελευταίες ημέρες, λόγω της άρνησης της γαλλόφωνης βελγικής επαρχίας της Βαλλονίας, να συναινέσει στο εμπορικό σχέδιο. Κατόπιν αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων αλλά και αφόρητων πιέσεων, τελικώς επήλθε η χρυσή τομή, με αποτέλεσμα την χθεσινή έγκριση του συμφώνου από το τοπικό Κοινοβούλιο.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η CETA θα καταργήσει το 99% των εμπορικών δασμών και θα συμβάλλει στην τόνωση των εμπορικών σχέσεων με τον Καναδά κατά 12 δισ. ευρώ ετησίως, συντελώντας στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας.

Στον αντίποδα, οι πολέμιοι της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι η CETA παραχωρεί σημαντικά προνόμια στις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα δύνανται να ανατρέπουν νομικές αποφάσεις των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε. Ειδική μνεία γίνεται και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και στην ποιότητα των τροφίμων.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.