Υπολείμματα καλαμποκιού, καλαμιών και θρύμματα ξύλου θα ζεσταίνουν το Αμύνταιο (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Υπολείμματα καλλιεργειών, όπως καλαμποκιού, και wood chips, δηλαδή θρυμμάτων ξύλου, θα αξιοποιήσει ο δήμος Αμυνταίου για την τροφοδοσία με θερμική ενέργεια του δικτύου τηλεθέρμανσης. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή εγκατάστασης δύο λεβήτων μεικτής καύσης βιομάζας, ονομαστικής ισχύος 15MWth για την υποκατάσταση της υφιστάμενης θερμικής ισχύος των 30MWth που είναι σήμερα απολήψιμη από τον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Σύμφωνα με τον Διπλωματούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, M.Sc και Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, οι εργασίες κατασκευής θα ολοκληρωθούν σύντομα ώστε να μην υπάρξει κενό τροφοδοσίας με τη θερμική ενέργεια των υφιστάμενων καταναλωτών.

Το συγκεκριμένο έργο συνάδει πλήρως με τα προβλεπόμενα της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση (Ν.4342/2015) ως αποδοτικό σύστημα Τηλεθέρμανσης, το οποίο αξιοποιεί πάνω από 50% ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ). Η πράξη προϋπολογισμού 12.500.000 εκ. € προ ΦΠΑ έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020), στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες» του ΕΠ. Το συμβατικό ποσό (κόστος) ανέρχεται σε 11.750.000 € προ ΦΠΑ, και ανάδοχος είναι η εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ».

Οι δύο λέβητες καύσης είναι κάθετου υδραυλωτού με κινούμενη επικλινή σχάρα και είναι σχεδιασμένο για καύση μείγματος υπολειμματικής βιομάζα καλλιεργειών (πχ καλαμποκιού) ή θρύμματα ξύλου (wood chips) ή βιομηχανικού τύπου βιομάζα με 50% το πολύ υγρασία. Υπάρχει κατάλληλη υποδομή για την τοποθέτηση των σχαρών τροφοδοσίας καυσίμου προς τους λέβητες, χώροι βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και στεγασμένοι χώροι εναπόθεσης της βιομάζας.

«Στον χώρο των μονάδων θα τοποθετηθεί και ειδικός εξοπλισμός παραγωγής/θρυμματισμού βιομάζας, και θα μας δώσει τη δυνατότητα περισυλλογής πάσης φύσεως υπολειμματικής βιομάζας (αγροτικά υπολείμματα, καλαμώνες, υπολείμματα ξυλείας κτλ) και επί τόπου θρυμματισμού στο χώρο καύσης. Για την κάλυψη του αναγκαίου θερμικού φορτίου θα απαιτηθούν περίπου 20.000 τόνοι βιομάζας. Έτσι θα πραγματοποιείται θρυμματισμός κλαδιών, κορμών και δεμάτων (μπαλών) στελεχών δημητριακών για την παραγωγή βιοκαυσίμου (θρυμματισμένου ξύλου) τύπου hog fuel», εξήγησε στη Greenagenda.gr ο κ. Κυριακόπουλος.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα της χρήσης του εγχώριου λιγνίτη ως καυσίμου των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής καθώς και η εξάντληση των επιτρεπόμενων ωρών λειτουργίας των μονάδων της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια τα συστήματα τηλεθέρμανσης της περιοχής, αποτελούν πρόκληση για τις επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης, οι οποίες καλούνται να μετατρέψουν το υφιστάμενο επιχειρησιακό τους μοντέλο, προσαρμόζοντας την λειτουργία τους και παράγοντας πλέον οι ίδιες το σύνολο της θερμικής ενέργειας των συστημάτων τους.

Ο δήμος Αμυνταίου είναι ο πρώτος Δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που μεταβαίνει στην μεταλιγνιτική περίοδο και μάλιστα δείχνει εμπράκτως τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας της απανθρακοποίησης. Το συγκεκριμένο εγχείρημα της παραγωγής θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ/βιομάζα αποτελεί σημείο αναφοράς και υπόδειγμα ορθής πρακτικής στο νέο ΕΣΕΚ.

Η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), πρόκειται να γίνει η πρώτη θιγόμενη από τις εξελίξεις επιχείρηση τηλεθέρμανσης της περιοχής διότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου, μοναδικός πάροχος θερμικής ενέργειας της επιχείρησης, προβλέπεται να αποσυρθεί εντός του 2020. Η ΔΕΤΕΠΑ, ανταποκρινόμενη στη διαμορφούμενη κατάσταση, έχει προχωρήσει στην αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής θερμικής ενέργειας.

Τα οφέλη του συνολικού έργου είναι πολλαπλά τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, εξυπηρετεί τους στόχους και τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, μέσω της προώθησης της αποδοτικής Τηλεθέρμανσης με χρήση βιομάζας – εκμετάλλευσης αγροτικών υπολειμμάτων, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Ακόμη, συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο και των στόχων του νέου ΕΣΕΚ, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λόγω υποκατάστασης του πετρελαίου υλοποιώντας εναλλακτικά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ανεξαρτησία από εισαγόμενα καύσιμα, στην εξοικονόμηση συναλλάγματος και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και εξασφαλίζουμε τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου η οποία αποτελεί μια εφαρμοσμένη εναλλακτική λύση αστικής θέρμανσης, με κριτήρια περιβαλλοντικά, εξοικονόμησης ενέργειας και πρωτογενών πόρων, τροφοδοτώντας με στοιχεία χαμηλού κόστους και υψηλής ενεργειακής απόδοσης τους κατοίκους της περιοχής. αυξάνει το τοπικό εγχώριο ΑΕΠ, καθώς οι πρώτες ύλες καύσης (βιομάζα) θα προέλθουν από τοπικά αγροτικά υπολείμματα (μπάλες καλαμποκιών, κλαδέματα δέντρων)», κατέληξε ο κ. Κυριακόπουλος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση