Φάμελλος: Επενδύσεις δύο δισ. ευρώ και 16.000 θέσεις εργασίας με το νέο ΕΣΔΑ

Το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης, στην περίπτωση της διαχείρισης των αποβλήτων, μέσα από το νέο εθνικό σχεδιασμό, μπορεί να δώσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και 16.000 θέσεις εργασίας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας χθες στο Φόρουμ επί θεμάτων ενέργειας, περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία, στην ενεργειακή απόδοση και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό αλλαγής του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, ενισχύοντας την αποκέντρωση και αποτρέποντας την απο-επένδυση, η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «το περιβάλλον και η ενέργεια αποτελούν τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί η παραγωγή της χώρας μας, με αξιοποίηση και των φυσικών και των εδαφικών πόρων και του κλίματος, με επαναχρησιμοποίηση όλων των ειδών των αποβλήτων, ακόμα και των επικινδύνων». Όπως επισήμανε ο κ. Φάμελλος, «στην κατεύθυνση αυτή ωριμάζουμε εργαλεία θεσμικά, τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά, με την παροχή τεχνικής βοήθειας, με την εισαγωγή κινήτρων, αλλά και αντικινήτρων, στην περίπτωση της κατανάλωσης πόρων. Με αλλαγή στάσης ζωής και με νέα πρότυπα για την κοινωνία. Με ενίσχυση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Επιπλέον έκανε γνωστό ότι «η εισαγωγή του Μητρώου Αποβλήτων, και η πλήρης κωδικοποίηση και ψηφιοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εισάγει μέσα στο 2017», καθώς όπως είπε, «στόχος όλων των προσπαθειών είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, το καλύτερο περιβάλλον, η ενίσχυση της εργασίας η ενίσχυση της παραγωγής και του εθνικού εισοδήματος».

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, χαρακτήρισε την κυκλική οικονομία ως μία νέα πνευματική κατάσταση η οποία μας οδηγεί στο να παράγουμε και να καταναλώνουμε διαφορετικά, προς όφελος του συνόλου. Ενώ, τόνισε ότι σε επίπεδο επιστημονικού δυναμικού τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα έχουν πολλά ταλέντα.

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Μισέλ Λαμπέρ, βουλευτής και πρόεδρος του γαλλικού ινστιτούτου κυκλικής οικονομίας, έκανε λόγο για την ανάγκη κοινωνικής ανάπτυξη, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης πόρων και της μικρότερη παραγωγή άνθρακα. Όπως είπε, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αποτελεί ανάγκη το να διαγράψουμε τη λέξη απόβλητα, καθώς όπως τόνισε, κάθε ρεύμα υλικών αποτελεί μία νέα ευκαιρία, με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση να αποτελούν τις έννοιες κλειδιά.

Ο Ματιέ Ορφελέν, διευθυντής κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης αποβλήτων της ADEME, περιέγραψε το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στη βάση τριών πυλώνων: την προσφορά των οικονομικών συντελεστών, τη ζήτηση και συμπεριφορά των καταναλωτών, και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Εκ μέρους της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιώργος Κρεμλής χαρακτήρισε την κυκλική οικονομία ως μία μεγάλη προτεραιότητα για την ΕΕ, καθώς όπως είπε, «η πολιτική του περιβάλλοντος εντάσσεται σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ όπως επίσης και η αρχή της κυκλικής οικονομίας». Ο κ. Κρεμλής επισήμανε επίσης στις δυνατότητες της χώρας μας για επαναχρησιμοποίηση υδατικών πόρων, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ψυττάλειας..

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση