Φάμελλος: Η Βιώσιμη Ανάπτυξη απαιτεί αλλαγή πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η επίτευξη των στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη απαιτεί εφαρμογή μιας νέας πολιτικής, αλλά και ένα νέο τρόπο σκέψης, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την έναρξη του 3ου Μεσογειακού Συνεδρίου του Δικτύου για Λύσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Solutions Network - SDSN).

Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρόσθεσε, η επίτευξη των στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η επίτευξή τους «δεν αποτελούν μόνο μία προοπτική εξόδου από την κρίση, αλλά συνθέτουν ένα άλλο υπόδειγμα ανάπτυξης και κατανάλωσης, έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους, τώρα και στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τον χαιρετισμό του, εστίασε στην ανάγκη εμβάθυνσης και ενδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών, τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο, σε σχέση με την επίτευξη των δεκαεπτά στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ατζέντας 2030, αναγνωρίζοντας παράλληλα, ότι αυτή επιτυγχάνει μία ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Επισήμανε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο «μεταξύ των πολιτών υπάρχει διάχυτο αίσθημα για ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινωνιών».

Όπως είπε, ο λαϊκισμός ή φαινόμενα, όπως η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, είναι το σύμπτωμα της κατάστασης. «Δεν είναι ένα αναπόδραστο το ότι θα υπάρχουν χαμένοι στην παγκοσμιοποίηση» είπε, εστιάζοντας στις αδυναμίες και τις ελλείψεις του πολιτικού συστήματος, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ρύθμισης της λειτουργίας των αγορών, προκειμένου να υπάρχει δικαιότερη ανάπτυξη και ανακατανομή του πλούτου.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, τόσο της ΕΕ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς, όπως τόνισε, «αποδεικνύεται η ανικανότητα των ελίτ να συνεχίσουν να κυβερνούν όπως στο παρελθόν».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση