Φάμελλος στη Greenagenda: Καμία καθυστέρηση στην αδειοδότηση του φράγματος Μεσοχώρας

του Νίκου Αβουκάτου

«Παρακολουθούμε σε εβδομαδιαία βάση την εξέλιξη του χαρακτηρισμού της περιοχής κατάκλισης και είμαστε ενήμεροι από το Δασαρχείο ανά πάσα στιγμή, για τη πορεία της διαδικασίας, ώστε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση».

Αυτό δήλωσε στη Greenagenda.gr o αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος εξηγώντας ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την άμεση λειτουργία του πολύπαθου φράγματος της Μεσοχώρας.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «ήδη η διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης επεξεργάζεσαι και έχει συντάξει προσχέδιο, το οποίο έχει θέσει υπόψη μου, για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Άρα, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο, θα έχει εκπληρωθεί οτιδήποτε είναι αναγκαίο για την ολοκλήρωση της ΑΕΠΟ».

Όπως εξήγησε ο κ. Φάμελλος, «η δική μας θέση είναι ότι αυτό το έργο θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά ως υδροηλεκτρικό. Ο βασικός του χαρακτήρας είναι να καλύψει τις ανάγκες της χώρας στη παραγωγή ενέργειας, με μόνο όρο που έχουν αποδεχθεί και οι τοπικοί φορείς, την εξασφάλιση των πολιτών και της ασφάλειάς τους. Αυτοί οι δυο όροι είναι δεδομένοι μιας και υπάρχουν περιουσίες».

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο η καθυστέρηση αδειοδότησης του φράγματος της Μεσοχώρας οφειλόταν στο γεγονός ότι το φράγμα δεν είχε επαρκή μελέτη και αδειοδότηση με αποτέλεσμα η οριστική ΜΠΕ να υποβληθεί το 2014, ενώ ήταν συνδεδεμένο με τον στρεβλό τρόπο διαχείρισης υδατικών πόρων της εκτροπής του Αχελώου. «Αυτή τη στιγμή υποβλήθηκε ορθώς η ΜΠΕ και εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπολείπεται ο χαρακτηρισμός από το δασαρχείο της περιοχής κατάκλισης, δηλαδή της περιοχής που θα πλημμυρίσει έτσι ώστε να μην υπάρχει εκκρεμότητα από τις δασικές υπηρεσίες. Θα ολοκληρωθεί η πράξη χαρακτηρισμού και θα υπογραφεί στη συνεχεία η έγκριση περιβαλλοντικών όρων», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ερωτηθείς πότε πρόκειται να υπογράψει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Όποτε ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός από το δασαρχείο της περιοχής κατάκλισης, θα ακολουθήσει η υπογραφή της ΑΕΠΟ».

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει ως εξής:

Μάρτιος 2017

Υπογραφή ΑΕΠΟ από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό.

Απρίλιος 2017 - Απρίλιος 2019       

Νέο Σχέδιο Νόμου που θα επικαιροποιεί/αντικαθιστά τα άρθρα του 3734/2009 που αναφέρονταν στις αποζημιώσεις των κατοίκων.

Ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται για την εκκίνηση της λειτουργίας του φράγματος.

Αποζημιώσεις κατοίκων και απαλλοτριώσεις

Μάιος 2019 - Αύγουστος 2019       

Έμφραξη σήραγγας εκτροπής, γέμισμα του ταμιευτήρα (μια διαδικασία που γίνεται αποκλειστικά το καλοκαίρι)

Αύγουστος 2019 - Δεκέμβριος 2019      

Δοκιμές εξοπλισμού στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο

Ιανουάριος 2020    

Έναρξη λειτουργίας

Σύμφωνα με αυτό το πλάνο, το συντομότερο που θα μπορούσε να λειτουργήσει το φράγμα της Μεσοχώρας είναι τον Ιανουάριο του 2020. Αν ο κ. Φάμελλος δεν υπογράψει την ΑΕΠΟ μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, η φετινή χρονιά θα χαθεί και η ημερομηνία-στόχος θα πάει στις αρχές του 2021.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση