Φάμελλος: «Συνταγματική μας υποχρέωση η κήρυξη της καμένης περιοχής ως αναδασωτέας»

«Η κήρυξη της καμένης περιοχής ως αναδασωτέας είναι συνταγματική μας υποχρέωση», τόνισε στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, παραθέτοντας, μάλιστα, τις υποχρεωτικές διαδικασίες, που έπονται των πυρκαγιών, οι οποίες προβλέπονται από πρόσφατη εγκύκλιο. Αυτές είναι:

- Άμεση οριοθέτηση της καμένης έκτασης με βάση την επεξεργασία δορυφορικών εικόνων που ήδη συλλέγονται αυτήν την εβδομάδα, για πλήρη εικόνα της περιοχής.

- Σάρωση της περιοχής από συνεργεία Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και υπουργείου Υποδομών, για εντοπισμό σημείων που έχουν πληγεί (κτισμάτων, οικοδομών, κατοικιών, δημόσιων κτιρίων).

- Κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης.

«Πρακτικά, όποιος είχε νόμιμη κατοικία και ιδιοκτησία, άδεια από το Δασαρχείο, πράξεις χαρακτηρισμού, οικοδομική άδεια, δεν έχει κάτι να ανησυχεί. Από την άλλη πλευρά, στις υπώρειες, στα ψηλά, εκεί που πρέπει να αναγεννηθεί το δάσος για να "κρατήσει" το έδαφος και την πλημμύρα, είμαστε υποχρεωμένοι, προφανώς, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της δασικής αναγέννησης, δεν μπορούμε να περιμένουμε» διευκρίνισε  ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία αποκατάστασης με επίβλεψη του δασαρχείου. Αρχίζει η υλοτόμηση των καμένων ειδών, από τη θάλασσα προς τα υψηλότερα, ώστε να μην υπάρχουν επικίνδυνες καμένες ύλες στην περιοχή και ακολούθως, μαζί με το υπουργείο Υποδομών θα γίνουν παρεμβάσεις με αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. «Υπάρχουν μεγάλα ρέματα και κοντά στη θάλασσα, για τα οποία θα δούμε την εξέλιξη των μελετών και της αδειοδότησης, για την άμεση ένταξή τους προς κατασκευή» σημείωσε.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση