Φάμελλος: Το 8ο Ενωσιακό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον να είναι απλούστερο και φιλόδοξο

Το θέμα της δυνητικής αναθεώρησης του 7ου Ενωσιακού Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον, το οποίο και ολοκληρώνεται το 2020, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος που διεξάγεται χθες και σήμερα στη Γκρατς της Αυστρίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, κάνοντας κριτική επισκόπηση του 7ου Προγράμματος σημείωσε ότι υπήρχαν μεν επιτυχίες, όπως το Πακέτο Ενέργεια-Κλίμα για το 2030, η αναβάθμιση των πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων στη βάση της κυκλικής οικονομίας και η πολιτική για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, αλλά συνολικά το 7ο Πρόγραμμα είχε μικρή επίδραση στη διαμόρφωση των ενωσιακών πολιτικών.

«Θεωρούμε ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες στον τομέα του περιβάλλοντος θα αναλαμβάνονταν ούτως ή άλλως, με ή χωρίς το 7ο Πρόγραμμα Δράσης», επισήμανε ο κ. Φάμελλος, «καθώς αυτές συνδέθηκαν με το όραμα για μία καινοτόμο Ευρώπη, η οποία επενδύει στην παραγωγικότητα των πόρων, την κυκλική οικονομία και την απεξάρτηση από τον άνθρακα». «Είναι χαρακτηριστικό ότι το 7ο Πρόγραμμα Δράσης δεν έκανε καμία αναφορά στα πλαστικά, που αποτελούν κύριο τομέα περιβαλλοντικής πολιτικής σήμερα, και μόλις τέσσερις αναφορές στην κυκλική οικονομία, που πλέον αποτελεί βασικό στόχο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Αντίθετα, υπάρχουν τουλάχιστον 24 αναφορές στην προστασία του εδάφους, θέμα για το οποίο δεν αναλήφθηκε καμία πρωτοβουλία έως σήμερα», σημείωσε, αιτιολογώντας την παραπάνω τοποθέτησή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα νέο, 8ο, Ενωσιακό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον θα πρέπει να είναι απλούστερο, μακροπρόθεσμο και φιλόδοξο και να χτιστεί πάνω σε δύο άξονες: τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 1.5 °C, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της IPCC. ®Απαραίτητο θα είναι, επίσης, να αποτυπώνει σαφή ορόσημα, στόχους και δεσμεύσεις, π.χ. για τη διαχείριση αποβλήτων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τους κλιματικούς στόχους για το 2050, τα οποία θα παρακολουθούνται με κατάλληλους δείκτες που θα αποτυπώνουν και τη συνολική ευρωπαϊκή πορεία», είπε.

Συνδέοντας το θέμα της αναθεώρησης του 8ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον με τις επερχόμενες ευρωεκλογές και το όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη για όλους, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι, τελικά, το ζητούμενο είναι όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως το νερό, η τροφή, η εργασία, η υγεία, η παιδεία χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη θρησκεία, την κοινωνική τάξη ή τον τόπο και τη χώρα που διαμένουν. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο ίδιος, ένα νέο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον θα πρέπει να θέσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών, οι οποίες συχνά δημιουργούν αποκλίσεις παρά συγκλίσεις ως προς τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Θα πρέπει το 8ο Ενωσιακό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον να μην περιοριστεί στον μικρόκοσμο των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, θα πρέπει να βρούμε τρόπους διάχυσης και σε άλλες πολιτικές, και ιδιαίτερα τις οικονομικές πολιτικές, να συζητήσουμε και με άλλους σχηματισμούς του Συμβουλίου, αλλά και να ενημερώσουμε και τους αρχηγούς κρατών», τόνισε και κατέληξε: «Είμαστε υπέρ ενός Προγράμματος Δράσης που θα είναι φιλόδοξο και θα καταδεικνύει την επιδίωξη της Ευρώπης να ακολουθήσει τον δρόμο μιας πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης, μετασχηματίζοντας όλους τους οικονομικούς και παραγωγικούς τομείς και επενδύοντας στο πρότυπο μιας κυκλικής οικονομίας με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση