Φεστιβάλ Ανακύκλωσης: Θεσσαλονίκη, κάν' το όπως η Φινλανδία!

του Νίκου Αβουκάτου

Οι Φινλανδοί επιστρέφουν ανά δευτερόλεπτο 40 κουτιά αλουμινίου, 12 πλαστικά μπουκάλια και 3 γυάλινες φιάλες.

Τα παραπάνω τόνισε ο επίτιμος πρόξενος της Φινλανδίας Μάρκο Σουομαλάινεν, κατά τη διάρκεια ημερίδας στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας το πρωτοπόρο σκανδιναβικό μοντέλο ανακύκλωσης στους Θεσσαλονικείς. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η Greenagenda.gr.

Όπως είπε ο ίδιος, οι Φινλανδοί πολίτες κατά την αγορά ενός προϊόντος πληρώνουν ένα τέλος ανακύκλωσης. Με την επιστροφή, για παράδειγμα μιας πλαστικής συσκευασίας, αυτό το τέλος θα δοθεί και πάλι στον καταναλωτή. «Από μικρή ηλικία έμαθα από τους γονείς μου να κάνω ανακύκλωση ώστε να έχω ένα χαρτζιλίκι. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα στη χώρα μας και έτσι υπάρχει ένα κίνητρο», ανέφερε ο κ. Σουομαλάινεν.

dav

Το 2016 δημοσιεύτηκε ο χάρτης της κυκλικής οικονομίας στη Φινλανδία καθώς η χώρα επιδιώκει να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα. Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόξενο, μόλις 70 χιλιόμετρα μακριά από το Ελσίνκι, λειτουργεί το χωριό Κυκλικής Οικονομίας όπου το ποσοστό ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων ανέρχεται στο 50% και το ποσοστό αξιοποίησης αστικών αποβλήτων φθάνει το 98%.

«Το οικονομικά οφέλη από την κυκλική οικονομία θα ανέλθουν ετησίως σε 2,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

Σήμερα στη Φινλανδία ο πληθυσμός ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια κατοίκους. Πρόκειται για μία από τις πρωτοπόρες χώρες στον τομέα της ανακύκλωσης και διοργανώνει συνέδριο για την Κυκλική Οικονομία στις 5-6 Ιουνίου.

dav

Η ανακύκλωση χαρτιού ξεκίνησε το 1920 από μία ιδιωτική εταιρεία. Ο φόρος συσκευασίας επιβλήθηκε το 1940 για το γυαλί και το πλαστικό.

dav

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 ξεκίνησε η επιστροφή γυάλινων φιαλών, ενώ το 1980 ξεκίνησε το σύστημα επιστροφής πλαστικών φιαλών.

Η πρώτη νομοθεσία για τα απόβλητα έγινε το 1978. Με νόμο του 2012 απαγορεύεται η υγειονομική ταφή οργανικών απόβλητων στις χωματερές.

Οι δήμοι στη Φινλανδία έχουν όλη την ευθύνη συλλογής και επεξεργασίας απόβλητων από τα νοικοκυριά και τους δημόσιους χώρους. Ωστόσο τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να απευθύνονται σε ιδιωτικές εταιρείες.

Από το χαρτόνι και το χαρτί γραφείου παράγονται ρολά κουζίνας και υγείας. Τέλος, τα θραύσματα γυαλιού χρησιμοποιούνται στην οδοποιία και τα απόβλητα κατεδάφισης χρησιμοποιούνται ως κατασκευαστικά υλικά.

dav

dav

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση