Φλώρινα: Στην ΕΠΠ το αγρόκτημα με τον νερόμυλο Αγίου Γερμανού

Στη μη κερδοσκοπική Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) παραχωρείται η χρήση του αγροκτήματος Αγίου Γερμανού, στην οποία υπάγεται ο παραδοσιακός νερόμυλος, ο οποίος θεωρείται κόσμημα για την περιοχή.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας, ο οποίος τόνισε πως παρότι έχουν ακουστεί πολλά για τις ΜΚΟ, η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει βοηθήσει αποτελεσματικά στην προστασία της πολιτιστική κληρονομιά των Πρεσπών κι έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία ενώ έχει βραβευθεί δυο φορές «ως Best of the Best για τα προγράμματα «Life» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία συμμετείχε.

Πρόκειται για μια αγροτική έκταση 1.125 τ.μ. , η οποία περιλαμβάνει το νερόμυλο, ο οποίος είχε σημαντική παρουσία στη ζωή της συγκεκριμένης κοινότητας της Φλώρινας και των όμορων περιοχών. Περιλαμβάνει ισόγειο πέτρινο κτίσμα με ξύλινη στέγη που κατασκευάστηκε το 1930 και αποτελούσε συγκρότημα, τριών χρήσεων: νερόμυλου για το άλεσμα των σιτηρών, νεροτριβής για το πλύσιμο των υφασμάτων και μαντανιού για το φούσκωμα και «πήξιμο» των υφαντών.

Ο βουλευτής Φλώρινας τόνισε πως η δράση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών βρίσκεται στον αντίποδα των αρνητικών παραδειγμάτων αδιαφάνειας στη λειτουργία ορισμένων ΜΚΟ που έχουν προβληματίσει το κοινό και αποτελεί θετικό παράδειγμα ορθής λειτουργίας με διαφάνεια, κοινωνική ευαισθησία και χρηστή διαχείριση.  Βραβεύτηκε με το βραβείο Europa Nostra από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έργο της αποκατάστασης «του παραδοσιακού νερόμυλου του Αγίου Γερμανού και πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών από ιδιώτες και μέλη της τοπικής κοινωνίας».

Στην πρόταση της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών για τη λειτουργία του νερόμυλου, όπως είπε, περιλαμβάνονται:

  • Η ελεύθερη πρόσβαση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες,
  • Η συντήρηση του κτηρίου διαχρονικά, η λειτουργία του μύλου ως χώρου εκθεσιακού και διεξαγωγής πολιτιστικών δραστηριοτήτων και
  • Η διεξαγωγή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ο βουλευτής Φλώρινας κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να επισκεφθεί την περιοχή και να δει από κοντά  τις αγροτικές και συνεταιριστικές δραστηριότητες και τον τοπικό συνεταιρισμό «Πελεκάνος».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Ευάγγελος Αποστόλου ανέφερε ότι ο παραδοσιακός νερόμυλος του Αγίου Γερμανού είναι ο μοναδικός που έχει διασωθεί από τους είκοσι νερόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή κι αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο κτήριο περιήλθε στη δικαιοδοσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη δεκαετία του ΄60 κατόπιν έγκρισης του της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εκτελέστηκαν εργασίες αποκατάστασης και ανακατασκευής.

Ο μύλος, είπε, επισκευάστηκε για πρώτη φορά μερικώς το 1997 από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού, εθελοντών, του WWF και με την υποστήριξη του Ιδρύματος MAVA αλλά και κονδύλια της ΕΕ. Τα έργα αποκατάστασης του εν λόγω μύλου πήραν ένα βραβείο Grand Prix για την πολιτιστική κληρονομιά Europa Nostra 2016.

Η επαναλειτουργία του μύλου αποτελούσε αίτημα ετών για τους κατοίκους, όπως είπε ο υπουργός και  ολοκληρώθηκε, με τη συνδρομή των τοπικών αρχών, της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Πρεσπών, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, αλλά και  ιδιωτών ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν προς αυτήν την κατεύθυνση οι χορηγίες του Ιδρύματος Λεβέντη και του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.