Φοίνικες και λεύκες εξοστρακίζονται από τη Θεσσαλονίκη

Οι τροπικοί φοίνικες και οι φιλάσθενες λεύκες σχεδιάζεται να αντικατασταθούν στη Θεσσαλονίκη με πιο ανθεκτικά δέντρα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο δήμος.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί φοίνικες καταστράφηκαν από τον παγετό στη διάρκεια του χειμώνα, ενώ οι λεύκες πλήττονται από ασθένειες και απαιτούν συνεχείς παρεμβάσεις.

«Οι φοίνικες πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα δέντρα που να αντέχουν τις κλιματικές συνθήκες και να ταιριάζουν στη μορφολογία του εδάφους της Θεσσαλονίκης» ανέφερε στο ραδιοσταθμό «Πρακτορείο» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς.

«Θα αντικατασταθούν και οι λεύκες καθώς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Αρρωσταίνουν και στη συνέχεια αναγκάζονται οι υπηρεσίες να τις κόβουν, να χαλάει το πράσινο κι έτσι δημιουργούνται δαπάνες για τον δήμο».

Πρόκειται για περίπου 2.200 φοίνικες και γύρω στις 400 λεύκες, από τα συνολικά 41.800 δέντρα που υπάρχουν στις πέντε δημοτικές ενότητες πλην της Τριανδρίας.

Τα είδη που θα αντικαταστήσουν τις λεύκες και τους φοίνικες μένει να οριστούν από τη διεύθυνση Πρασίνου του δήμου.

Όσον αφορά τις νεραντζιές, αρκετές από τις οποίες επίσης υπέστησαν ζημιές από το χιόνι, ο κ.Παππάς ανέφερε πως έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή τους.

«Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα δέντρα τώρα την άνοιξη για να προχωρήσουμε σε κλάδευση και να τα σώσουμε. Αυτά που ξεράθηκαν θα τα αντικαταστήσουμε με νέα» είπε.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, με πρόταση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη θα αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των δέντρων που έχουν υποστεί ζημιές από τον χιονιά.

Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η κλάδευση των δέντρων και μέσα στο μήνα θα φυτευτούν περίπου 2.000 βολβοί εποχιακών φυτών, θα ανανεωθεί το πράσινο στα πάρκα της πόλης, ενώ σχεδιάζονται νέα άλση και καινούριοι χώροι πρασίνων σε δημοτικούς χώρους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.